Партиите да не се замерят с Шенген, а да бъдат единни, зове Йотова

Views 8192
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Партиите да не превръщат отново темата Шенген, с която да се замерят в политическото пространство и политическия диалог. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, след като само след няколко дни очакваме отново нидерландското „не“ за присъединяването на България в Шенген. Коментарът си тя направи, след като участва на международен форум на тема „Стоп на езика на омразата“.

По думите ѝ в следващите няколко месеца е важно да имаме единна българска позиция. Нека да се уважат усилията на българската дипломация, които направили и невъзможното да убедят европейските ни партньори. Усилията обаче трябвало да започнат по-рано.

През тези 11 години направихме много грешки, но още от момента, в който България допусна през 2011 г. техническите критерии за приемане в Шенген, да бъдат не просто смесени, а заменени от политически критерии. Тогава отворихме кутията на Пандора и днес виждате горчивите резултати„, посочи Йотова.

Тя увери, че битката продължава и занапред, като България в техническо отношение е готова да бъде част от Шенгенското пространство. Останалото било политическо решение. Нидерландия дори не пожела да се запознае с докладите на двете проверки за България и показа, че приемането ни в Шенген е политическо решение, изтъкна Йотова. Според нея всичко това служи като катализатор и като стимулиращ момент за всичко евроскептици, които твърдят, че Европа показва двойни стандарти.

До 8 декември има все още много време и понякога нещата се решават в последния момент. Аз не бих пренебрегнала с лека ръка участието на президента на неформалната среща в Тирана и разговорите, които ще проведе той там. Нидерландия се оказа изолирана в рамките на ЕС и продължава да упорства, но в крайна сметка ние имаме своите аргументи и те са по-силни от всякога„, категорична бе Йотова.

Тя увери още, че винаги представителите на България в Европейския парламент са били единни по темата за Шенген. Последните 7-8 месеца на предишното правителство на Кирил Петков темата за Шенген изобщо не била на дневен ред.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Йотова: С прецизността на операция Габровски да убеди партиите за подкрепа

„Блестящ лекар и блестящ неврохирург. Надявам се с тази прецизност, която помага и оперира хората, да намери най-добрия език с тези, които ще покани за кабинета си и най-вече да убеди мнозинството от народните представители, че си заслужава да го подкрепят.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти след като […]