Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Парламентът създаде комисиите си без председателски места за ГЕРБ и ДПС и след искри в коалицията (ОБЗОР)

Три седмици след конституирането на 47-ия парламент народните представители формираха постоянните комисии, които по действащия правилник са 24 и ще обсъждат и допълват законопроектите преди гласуването им в пленарната зала. Попълването на състава им отне около шест часа и бе съпроводено от опити за скандали и прекъсвания.

Председателските места в комисиите бяха разпределени само между управляващите формации „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, тъй като ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ отказаха такива, след като им бе предложено по едно.

Възражение от „Има такъв народ“ имаше по номинацията на ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ за председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а съпартиецът му Антоанета Цонева оглави комисия по политиките за българите извън страната в конкуренция с лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Поискана от „Има такъв народ“ почивка преди гласуването осуети избирането на лидера на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски, депутат от „Продължаваме промяната“, за председател на комисия по претенция и противодействие на корупцията и тя бе оглавена от Михал Камбарев от „Продължаваме промяната“.

Кои са председателите на комисии?

Най-голямата формация в управляващата коалицията – „Продължаваме промяната“, оглави осем комисии. За председател на комисията по конституционни и правни въпроси, която е една от най-важните, бе избран юристът Милен Матеев, който е бил нотариус в Дряново. Комисията по енергетика оглави Радослав Рибарски, който е специалист по енергийни проекти и ръководи и временната комисия за цената на тока. Комисията по регионална политика ще председателства председателят на „Волт“ Настимир Ананиев, а тази по външна политика – зам.-председателят на партията Венцеслава Любенова. Комисията по труда и социалната политика оглави Искрен Арабаджиев, който е бил зам.-кмет на столичния район „Студентски“ от „Демократична България“. За председател на комисията по здравеопазване бе избран доц. д-р Антон Тонев, който е коремен хирург от Варна. Комисията по превенция и противодействие на корупцията оглави предприемачът Михал Камбарев, а тази по туризъм – Илин Димитров, който е представен с опит в бранша.

Втората сред групите в коалицията – „БСП за България“, ще председателства шест комисии. За председател на комисията по въпросите на ЕС бе избран Драгомир Стойнев, а комисията по отбрана оглави зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров. Комисията по образование и наука ще ръководи зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова, а комисията по въпросите на децата, младежта и спорта – Иван Ченчев. За председател на комисията по околната среда и водите бе избран дългогодишният депутат от Пловдив-област Манол Генов. Транспортната комисия оглави депутатът от Варна Борислав Гуцанов.

Третата партия, „Има такъв народ“, ще ръководи шест комисии. И в 47-ия парламент финансистът Любомир Каримански оглави комисията по бюджет и финанси, която е една от най-важните, а юристът и агроексперт Пламен Абровски – тази по земеделие. Комисия по електронно управление и информационни технологии ще ръководи депутатът Кирил Симеонов, който е представен като финансист, а комисията по културата и медиите – зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество оглави Станислав Балабанов, който бе репортер в телевизия 7/8, а комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите – имунологът Андрей Чорбанов.

Най-малката парламентарна група сред управляващите – „Демократична България“, ще председателства три комисии. Комисията по икономическа политика и иновации оглави икономистът Мартин Димитров, а тази по вътрешна сигурност и обществен ред – ген. Атанас Атанасов, който е и зам.-председател на парламента. Комисията по политиките за българите извън страната ще ръководи Антоанета Цонева, която има експертиза в изборния процес.

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства ще се председателства на ротационен принцип от всички политически формации за срок от шест месеца.

Първи ротационен председател е Калоян Икономов от „Продължаваме промяната“, а след него са Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Хамид Хамид от ДПС, Филип Попов от БСП, Николай Радулов от „Има такъв народ“, Иван Димитров от „Демократична България“ и Николай Дренков от „Възраждане“.

Защо се стигна до спорове?

Формирането на комисиите премина с едно възражение, един опит за скандал и няколко забележки. Депутатът от „Има такъв народ“ Иво Атанасов лично възрази ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ да оглави комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, понеже бил представител на статуквото, а и имал задачи като зам.-председател на парламента.

В отговор Атанас Атанасов каза, че никога не е бил във властта, не е от статуквото и няма да се оттегли. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направи коментар, че се вадят скелети от гардероба, а МВР на Бойко Рашков използва похватите на милицията от преди 1989 г.

Групата на ГЕРБ-СДС се опита да направи скандал, че на опозицията не се дават ръководни места в комисиите.

Поводът – отказът на ДПС да предложи Хасан Адемов за председател на социалната комисия, който бе мотивиран от Хамид Хамид с липсата на предварителен диалог и консултации с движението, чиито представители научили тази сутрин, че им предлагат място.

Първо представители на ГЕРБ-СДС настояха да разберат защо ще получат само председателското място в комисията по вероизповеданията, което приемали от уважение към религиозните общности. След като обаче нямаше кандидат за председател на социалната комисия, „Демократична България“ предложи за поста съоснователя на „Майко Мила“ Елисавета Белобрадова, а Десислава Атанасова обяви, че новите „грабят с пълни шепи от тая власт“ и една от най-малките групи не може да оглави толкова комисии. Че трябва да има пропорционалност, каза и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП, след което последва почивка, а „Демократична България“ оттегли предложението си. Социалната комисия ще се ръководи от Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“, който е бил зам.-кмет на столичния район „Студентски“ от „Демократична България“.

След като стана известно, че „Възраждане“ също отказва председателското място в комисията за младежта и спорта, депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син призова и партията му да направи същото, защото и „и в най-мракобесните времена на ГЕРБ опозицията е имала шест-седем комисии„. Накрая бившите управляващи казаха, че се отказват от ръководен пост в комисия, заради което тази по вероизповеданията оглави Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“.

По-късно от „Възраждане“ предложиха лидерът Костадин Костадинов да оглави Комисията по политиките за българите извън страната с мотива, че „е обиколил всички земи и има книги по въпроса“, макар че решението на управляващите бе председателят й да е от „Демократична България„. В отговор на нападки от „Възраждане“ съпредседателят Христо Иванов защити кандидатурата на Антоанета Цонева, която имала дълга история в борбата за правата на българите в чужбина. Накрая Цонева бе избрана за председател, но ГЕРБ-СДС и ДПС подкрепиха Костадинов.

Малко преди гласуването на състава на предпоследната комисия – тази по превенция и противодействие на корупцията, зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов изненадващо поиска почивка. След нея от „Продължаваме промяната“ оттеглиха предложението си лидерът на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски да я оглави и за председател бе избран предприемачът Михал Камбарев от „Продължаваме промяната“.

По време на съставянето на комисии имаше няколко забележки.

От ГЕРБ-СДС попитаха защо „Продължаваме промяната“ имат и здравен министър, и предлагат председател на здравната комисия.

От ДПС пък възразиха, че „Продължаваме промяната“ предлагат двама зам.-председатели в енергийната комисия, след което едната кандидатура бе оттеглена.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

АЕЦ „Козлодуй“ получи свежото ядрено гориво от „Уестингхаус

Зареждането на първите касети започва през май

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лех Валенса отново е приет в болница

Бившият полски президент Лех Валенса е хоспитализиран за втори...

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че...

МВР синдикатът защитава Калин Стоянов

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е човек от кариерата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img