Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Парламентът вади на показ законите и дейността на всеки депутат

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

В последния си ден като председател на 45 Народно събрание Ива Митева представи обновения интернет портал на законодателната институция, който започва да работи от днес. Тя обясни, че се надява новата информационна система да е в полза на гражданите и на бизнеса, като поясни, че системата е свързана изцяло с европейското законодателство.

Проектът се движи от 2008 г. – информационната система на всички закони, свързани с правото на Европейския съюз. Целта е да може всеки гражданин да види дали има процедура по нарушение, какво е изменението на закона. Надявам се, че по този начин самият парламент ще е по отворен и достъпен за гражданите. Целият портал е осъвременен, гарантира Митева.

Росен Страшимиров, директор на Дирекция „Информационно технологии“ обясни, че старият портал е изчерпал своите способности и не е имал повече възможности за осъвременяване, а чрез новата система се предвижда да се работи на всички съвременни платформи. Всяко досие на законопроект съдържа актове на ЕС, които са приложени в него, взаимовръзката с тях, историята, наредби, промените и накрая дори препратка към Държавен вестник.

Разширени са досиетата на самите закони, идеята е за изцяло дигитализиране на законодателния процес. По името на депутата ще можете да се хваща всичко, което е направил, включил как е гласувал, добави Митева.

По думите й, предстои да се налее още информация в него.

Стана ясно, че информацията в новия портал ще е от 1 януари 2007 г. – отменените закони не са включени, защото не съществуват в правния мирен ред. Надграждането на интернет портала е по проект на Оперативна програма „Добро управление“. Целта на обновяването е модернизиране работата на институцията, улесняване на законодателния процес, подобряване разпространяването на публична информация и спомагане на прекия диалог на народните представители с техните избиратели.

Ива Митева поиска в бъдеще да се направи и консолидиране на българското законодателство, три държави в ЕС нямат такова и България трябва да излезе от техния списък. По думите й, това ще е дълъг процес, но всички ще могат да влизат, а председателят трябва да може да удостоверява състоянието на българските закони. Така ще се излезе от платените правни системи, обясни още председателят на парламента.

Митева постави още един въпрос за наложените импийчмънт процедури, до които председателят на НС няма достъп и смята, че този въпрос трябва да се уреди. Парламентът не е пощенска кутия, да се вкарват закони, които излизат за един ден, в този случай отговорността е на изпълнителната власт, обясни тя.

Ива Митева благодари на информационна дирекция и всички служители на НС, които са направили много, за да проработи новата система.

В последния си ден тя коментира, че 45НС е върнало парламентаризма. Свидетели сме 100 г. назад, ако се върнете на едно кърпене на законите, каза тя. Което тя не смята, че е добро и всички българи са потърпевши.

Дадохме знак за посоката, по която трябва да се върви„, добави Митева. Лошата й оценка е за многото внесени закони, но това е заради всички депутати, които отиват към урните с надежда.

Доволна е обаче, че не са допуснати много законопроекти да се гледат. Тя е категорична, че този парламент не е дал възможност популизмът да надделее над разума.

Основната задача на служебния кабинет е да подготви изборите – честни и прозрачни. Това заяви още председателят на 45 НС Ива Митева от „Има такъв народ“ в последния си ден на поста. Това, според нея, е нужно, за да можем всички да се тръгне към урните с желание.

Тя коментира дали трябва да има ревизия на правителството, уточнявайки, че служебният кабинет няма да има време. На мен като експерт в НС ми беше трудно да свикна с процедурите в пленарната зала, така ще е и за служебните министри, когато не са работили в самите системи. „Ще започне преглед, анализ и първи стъпки, но смятам, че същинската работа ще трябва да се извърши от следващия кабинет – подготвяне на бюджет и работа на ведомствата„, коментира Митева.

По думите й, основата не е проверката на предходните правителства.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

ООН: Расте международният консенсус за спиране на Израел в Газа

Има нарастващ международен консенсус да се заяви на Израел,...

Украински тираджия загина при инцидент на АМ „Марица“

Мъжът бил блъснат от бус, докато пресичал магистралата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img