Парламентът се раздели в декларациите за Украйна

Views 9817
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Вместо всички в парламента – три парламентарни групи ДБ, ИТН, ПП – излязоха с обща декларация по повод ситуацията в Украйна. В 14 ч. парламентът обяви половин час почивка, за да оформи общата декларация на парламента от българска страна. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви позицията от името на трите партии. БСП изненадващо липсваше от декларацията, а ГЕРБ с критики обявиха своя декларация.

Остро осъждаме решението на Владимир Путин да признае самообявилите се области в Украйна, подкрепяме безрезервно цялостната териториална независимост на Украйна. Загрижени сме от речта на Путин… Ще работим в рамките на ЕС и НАТО за категоричното налагане на принципите на международното право и ще подкрепим санкции срещу Русия в координация с НАТО и ЕС. Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до споразумение и възможностите за кризата намаляха драстично, надяваме се, че диалогът и дипломацията ще предотвратят ескалацията на конфликта, изразяваме пълна подкрепа за перспектива за Украйна„, посочи Иванов.

Той уточни, че следващите дни ще се работи по декларация от името на целия парламент.

Даниел Митов от ГЕРБ попита колко часа са били нужни на българския парламент да има ясна позиция по въпроса. Той обяви, че партията също ще предложи текст като проект за решение на българския парламент. Като стъпваме върху знаците – като отчитаме постигнатите договорености – категорично осъждаме международната намеса върху териториалната цялост на Украйна и правото, военна интервенция, загуба на човешки животи. Призоваваме НАТО и ЕС да наложат максимално високи санкции на руската федерация, каза Митов.

Той призова българското правителство да участва активно в дебатите около санкциите като активен член на НАТО и ЕС. България да обмисли облекчен режим за внос на украински стоки, руската федерация да се върне към минското споразумение в пълен обем, призова ГЕРБ.

В декларацията се иска и спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН и нейния устав. ПГ ще внесе този проект за декларация в парламента, стана ясно от думите на Митов.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

С емоционални думи силовият министър на Украйна надъхва войниците за война

Благодарение на вашата смелост, всеотдайност и професионализъм са осуетени плановете на врага, който през всичките тези години води подла война, криейки се зад жени и деца. С тези емоционални думи украинският министър на отбраната Олексий Резников се обърна към украинските войници на официалната страница на своето министерство. Той ги предупреди […]