Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Парламентът разшири надзорните правомощия на БНБ

Народното събрание прие промените в Закона за кредитните институции, които уточняват и разширяват надзорните правомощия на ЕЦБ. Измененията са в три сфери с които се въвеждат новите изисквания на ЕС в областта на мерките срещу изпиране на пари и се уточняват и хармонизират отговорностите на българския банков надзор във връзка с влизането на страната ни в Банковия съюз на ЕС.

По отношение на мерките срещу изпиране на пари се въвежда режим, при който само при възникване на съмнение, че се извършва, било е извършено или има повишен риск от извършване на операция по изпиране на пари или на финансиране на тероризъм, БНБ трябва да преразгледа издадените одобрения на мениджмънта на съответната търговска банка. Забележете, че в случая текстът задължава БНБ да направи това преразглеждане на одобренията, а без одобрение от нея нито един човек на може да заема висш мениджърски и/или надзорен пост в банка.

Това засяга не само членове на надзорни и управителни съвети и изпълнителни директори, но и началниците на всички ключови за дейността на банката дирекции и/или управления. Също така новото изменение задължава БНБ при съмнение за пране на пари при необходимост да предприеме една или няколко от записаните в чл. 103 ал.2 на Закона надзорни мерки. В тази алинея са изброени много и разнообразни мерки, които БНБ може да предприеме по отношение на рискова банка – от забрана за раздаване на дивиденти, през смяна на ръководството й и назначаване на квестори, до отнемане на лиценза.

С промените, в Закона за кредитните институции са вкарани допълнителни многобройни текстове, които овластяват БНБ да осъществява надзор върху финансовите холдинги, в които има лицензирани у нас банки. Те уточняват надзорните й правомощия в случаите когато тези холдинги са регистрирани у нас, в ЕС и в трети държави.

Въпросните холдинги вече ще трябва да получат одобрение на БНБ, като за целта ще трябва да отговарят на редица капиталови, акционерни, структурни и административни изисквания. Спазването на тези изисквания БНБ ще следи не само при издаване на одобрението, но и след това, като нарушаването им ще може да бъде санкционирано с целия арсенал от надзорни мерки предвиден в чл. 103 на Закона.

А точно тези мерки са допълнени с измененията именно по отношение на финансовите холдиги. И за да отговорят на тези нови изисквания всички финансови холдинги, които имат в групите си банки, трябва до 28 юни 2021-а трябва да подадат до БНБ заявление за одобрение.

Измененията въвеждат допълнителни инструменти за надзорна политика. Така например в Закона е записан нов чл. 79г , който регламентира правото на БНБ да определя индивидуално ниво за собствен капитал на всяка една търговска банка. Неизпълнението на това ниво се санкционира с мерките по чл. 103 от Закона. Разширен е и обхвата, при който тези мерки могат да се прилагат, като в него е включен вече увеличен лихвен риск и увеличен ливеридж. За увеличаване на лихвения риск, изискващ допълнително капиталово покритие, вече ще се смята шоково намаление на нетния лихвен доход заради промяна в лихвената политика на банката.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Инвитро клиниките на вниманието на Медицински надзор

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва спешна проверка по случай...

Пуснаха от ареста бездомника, обвиняем за оскверняването гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img