Парите за градския транспорт на София – повече, отколкото за целия транспорт на държавата

News24sofia.eu
Views 5328
0 0
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

Заделят се все повече средства, за да се гарантира транспортната услуга на една четвърт от българските граждани, които живеят в София. Това заяви пред БНР Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, заместник-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност и член на комисиите по финанси и бюджет и инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

По негови думи за градския транспорт на София се заделя по-голяма сума от тази, която се определя за „целия транспорт на държавата“. 

Той отбеляза, че намаляването на приходите от продажба на превозни документи от 2020 г. насам е съчетано с драстичния ръст на енергоносителите.

Ако за 2020 г. целият автотранспорт на София, градски транспорт, е дал 39 милиона за енергоносители, за същото нещо през тази година ще са необходими 115 милиона, посочи Зарков.

Той заяви, че около 100 милиона лева са били средствата за транспорт на Столичната община през 2019 г., като с настъпването на пандемията се е наложило този бюджет да се увеличи до 130 милиона лева за 2020 г. и 150 милиона през 2021 г.

По негови думи тази година СО стартира със 164 милиона лева за градския транспорт и 6 милиона допълнително финансиране за едно от транспортните дружества. В този период били натрупани и около 60 милиона текущи задължения.

Зарков поясни, че този проблем касае всички големи градове и всички български общини изпитват затруднения.

От няколко месеца алармираме, пишем писма до премиер, вицепремиер, министър на транспорта. Отговори няма. Търсим експертен диалог с представителите на национално ниво, какъвто се случва в цяла Европа„, подчерта общинският съветник.

Според него числата достатъчно ясно говорят, че ситуацията е следствие на „финансова буря“, а не на начина на управление.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

12-г. дете в „Пирогов“, ударено в главата от бомбичка на ЦСКА - Левски

Има информация за петима арестувани и случаи на колабирали и пияни на трибуните