Реклама

https://www.gerb.bg/bg

НОВО ОПАСНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: Деца играят на руска рулетка, лягат на пешеходни пътеки

https://www.youtube.com/watch?v=IKkQWcBxKds&feature=youtu.be
https://www.tiktok.com/@news24sofia_eu/video/7000818753973832965?lang=en&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

Деца лягат върху пешеходните пътеки и изправят косите на шофьорите в Горна Оряховица и Лясковец, алармират жители в социалните мрежи.

12-13-годишни деца легнаха на пешеходната пътека за кв. Пролет, след парка. Предполагам е пак някакво Тик – Ток предизвикателство. Днес (сряда б.р.) в 19:20 ч преминах с колата си тази пешеходна пътека и две момиченца легнаха на пътеката, а след мен имаше кола на около 40-50 метра. Отправям апел към всички родители, поговорете с децата си за опасността от тези безумни предизвикателства”, пише Ирина Донева.

Според самите тийнейджъри предизвикателството, което набира скорост в мрежата, имало за цел да провери съобразителността и бързите реакции на шофьорите, дали те ще успеят да набият спирачките и да спрат навреме пред тях, без да ги прегазят. Това е поредното безумно предизвикателство в интернет след екстремните селфита върху влакове, електрическите стълбове и на ръба на пропасти.

Както са тръгнали сега да лягат на пешеходните пътеки, утре може да легнат и на релсите пред влака”, възмущават се родителите.

Подобно безумно поведение беше засечено неотдавна с тийнейджъри, които играят на руска рулетка с живота си и в Свищов. Там също в тъмната част на денонощието младежите лягат върху пешеходните пътеки и остават там дори при приближаването на автомобилите, въпреки предупрежденията с клаксони на водачите. А за да бъде „подвигът” им увековечен в социалните мрежи, младежите правят селфи с мобилните телефони

Това е поредният случай на безразсъдно поведение на млади хора в региона. Преди дни снимка на двама младежи, качени върху железен стълб за високо напрежение, взриви социалните мрежи и предизвика вълна от възмущение и отрицателни коментари.

При други подобни случаи преди време пък младежи бяха заснети върху покрива на вагон в района на гара Горна Оряховица и на челна стойка на ръба на язовирната стена на яз. „Александър Стамболийски“.

Това не е единствената опасна мода, която тръгва от социалните мрежи. Само преди седмица 6-годишно момиченце от Бургас беше оперирано по спешност в „Пирогов“, след като „на шега“ погълнало магнитни топчета заради предизвикателство в социалната мрежа TikTok. Нейният случай не е единствен, алармират медиците.

Лекарите от „Пирогов“ настояват за забрана на продажбата на животозастрашаващите „артикули“, които нанасят огромни щети върху стомашно-чревния тракт, предаде тогава бТВ.

Казусът придобива популярност, след като родители на засегнати деца пишат до голяма веригата за детски стоки.

Призоваваме родителите да не купуват магнитни топчета на децата си, независимо от възрастта им. Да разяснят за опасностите от тези т.нар. антистрес игри. Да разговарят с децата за това, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря“, обясняват от веригата.

6-годишната Мария се сдобила с магнитните топчета от по-големия си брат, който пък ги получил в училище, в урок за силата на магнитите. Тя погълнала топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг в устата, като поставя върху езика си топчета.

Детето проявило първите симптоми месец и половина след „играта“, които са силни болки в корема. Мария била откарана по спешност от Бургас в София и оперирана от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

За д-р Стоилов това е поредният „магнитен“ случай. През последните няколко месеца в „Пирогов“ зачестяват операции на деца, глътнали топчета в популярната игра в социалните мрежи.

Преди Мария оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов.

По думите му тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и много лекари не осъзнават сериозността на проблема. Произведените в Китай топчета са направени от много силна магнитна сплав. Когато попаднат в корема на детето, те залепват едно за друго. Топчетата не може да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение. Опасната мода е засегнала деца от цял свят. След широк обществен отзвук, TikTok въвежда ограничение на част от клипчетата, но в социалната мрежа продължават да се въртят подобни видеа с предупреждение за възрастово ограничение.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

ТЕЦ „Марица-изток 3“ съкращава 30% от персонала си

Централата преминава към сезонен принцип на работа

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с...

Премиерът на Литва посочи пътя на победата над Русия

Кремъл застрашавал световната сигурност

Спряха неизправен автомобил на шофьор от Етрополе със системни нарушения

32-годишен жител на Етрополе със системни нарушения беше привикан...

Израел е близо до сделка с Хамас

Предстои размяна на затворници срещу заложници

Флорида ограничава социалните мрежи за непълнолетни

Американският щат Флорида ще въведе една от най-строгите забрани...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img