Отзовани са 70 руски дипломати заради връзки със службите (ВИДЕО)

Новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков

Views 181792
0 0
Снимка: архив БГНЕС

В днешния ден бяха отзовани 70 дипломати на Русия, които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани с техните служби (на Русия – б.р.) и са работили срещу интересите на нашата родина.

Новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Всеки, който работи срещу интересите на България, ние имаме служби, които работят за нашите интереси и ще бъдат призовани и отзовани да си отидат обратно от страната, от която са дошли, закани се Кирил Петков.

Дипломатите на Русия са извършвали са несвойствени дейности за дипломатическите им позиции.

Това не е агресия към руския народ. Нямаме нищо против тях, но когато чужди правителство се опитва да работят и да се месят във вътрешните работи на България, имаме ясни институции, които ще противодействат на такива действия„, заяви Петков и открои, че е много важно българските служби да работят за България.

В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва„, отсече Петков.

Премиерът в оставка уточни, че не може да влезе в детайли за руските дипломати заради класифицираната информация, но това, което може да каже, е, че за голяма част от тях дипломатическата роля е била като прикритие.

Петков дава добра оценка за работата на българските служби.

Кирил Петков не отговори и на въпрос за предприетите стъпки на лидера на ИТН да го съди. Уклончив бе и за предстоящото обсъждане в Министерски съвет с БСП, ДБ и независимите депутати. След като говорим с коалиционните си партньори ще обявим кои са следващите стъпки, уточни Петков като не каза в колко часа ще започне срещата в Министерски съвет.

Припомняме, че по време на дебатите по вота на недоверие, който свали правителството, Кирил Петков открои сред виновниците за вота руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, наред с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов.

Отношенията между Петков и Митрофанова бяха обтегнати от край време, като искри межди тях прехвърчаха например покрай отказа на страната ни да пусне руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство и посещението на премиера в оставка в Украйна. В края на април Петков обяви, че очаква да се направи преглед на дипломатите от към посолството на Руската федерация, акредитирани у нас, както и по-симетрично представителство в двустранните отношение.

Важно е да се отбележи, че на 1 април 2022 г. България изгони първия секретар на Руското посолство у нас заради нерегламентирана разузнавателна дейност. Освен това бяха отстранени и двама служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Иван Хиновски напуска ИТН

Иван Хиновски обяви, че напуска партия „Има такъв народ“, съобщава bTV. Той е бил депутат в предишното Народно събрание, а в момента е енергиен експерт на партията, отговорен за политиката им в този ресор. Мотивите на Хиновски са, че не одобрява политиката на партията през последните месеци в областта на […]