Отпускат още 10 млн. лв. годишно за български филми

Прочитания 1162
0 0

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия, съобщава БГНЕС.

Сред тях са по-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции, както и допълнителни финансови стимули.

Текстовете са изготвени от Министерството на културата, а през седмицата бяха единодушно одобрени в ресорната парламентарна комисия, но с предварителната уговорка от депутатите, че някои от тях ще бъдат прецизирани между двете четения на законопроекта.

По време на днешните обсъждания актьорът депутат от ГЕРБ Евгени Будинов заяви, че днес е голям ден за българската киноиндустрия. Той изтъкна, че ще бъде разгледан един закон, по който не е работено от над 15 години, поради което определи промените като „голяма крачка за българската киноиндустрия“.

Предвиждат се промени в схемата на държавно подпомагане на националното филмопроизводство, разпространението, рекламата и показа на филми, както и подпомагането на фестивалите и културните прояви. Заложено е и увеличение на субсидията за национални продукции с 10 млн. лв. годишно, а също са уредени финансови стимули за филмовите компании, реализирали продукции у нас. Те ще могат да си възстановяват определен процент от разходите, извършени по време на снимките в страната ни. Вносителите считат , че това ще стимулира допълнително чуждите компании да избират България за своите продукции.

Законопроектът цуле и разширяване на обхвата на родното кино – от 7 игрални филма да се произвеждат 12, а документалните да се увеличат на 22. Стимулира се и правенето на повече анимация.

Социалистите подчертаха, че подкрепят законопроекта, но ще направят и свои предложения, с които искат да го подобрят. Нона Йотова настоя подпомагането да бъде насочено към творците.

Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов поиска родното кино да се финансира прозрачно и средствата да отиват за качество. Той също подчерта необходимостта от допълнително прецизиране между двете четения.

Да направим прекрасен закон, който да работи, за да са щастливи всички кинозрители, настоя Рашидов.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

НСИ: €2 338 е БВП на човек за третото тримесечие на 2020 г.

31 676 млн. лв. по текущи цени е брутният вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2020 г., съобщиха от НСИ. Преизчислен в евро, БВП е съответно 16 196 млн., като на човек от населението се падат 2 338 евро. Сезонно изгладените данни показват спад от 5.2% на БВП през третото тримесечие […]