Отпускат 184 млн. лева за ваксини, ремдесивир и нова система за спешни повиквания

Views 8221
0 0
Снимка/източник: Министерски съвет – пресцентър

Близо 184 милиона лева отпусна правителството за болниците.

Средствата са предназначени за осигуряване на готовността на лечебните заведения за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента ремдесивир, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112 у нас.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че всеки ден с действията си правителството подпомага системата на здравеопазването, за да може нашите медицински екипи да побеждават в битката с коронавируса и да опазват здравето на българските граждани.

С одобрените средства по бюджета на здравното министерство за 2020 г. са определени 45 милиона лева за лечебните заведения за болнична помощ като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка. Допълнителни 105 милиона лева пък бяха отпуснати за купуването на ваксини срещу COVID-19.

Бяха отпуснати също 19 440 000 лева за купуване на ремдесивир, прилаган в лечението на коронавируса. За него премиерът заяви, че лекарите го изписват непрекъснато, а пациентите с коронавирус много му вярват. Той посочи, че средствата са за допълнително количество от медикамента, така че да може да бъде подсигурено всяко негово предписание, направено от доктор в болнична среда.

Борисов изтъкна и че се отпускат 14 300 000 лева за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания. Целта е да се подобри услугата за Единния европейски номер 112 на територията на страната.

От своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че след анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, която обслужва спешните центрове, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение. Подновената инфраструктура ще гарантира надежност, сигурност и добавяне на нови фукционалности. Според здравния министър по този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри работата в системата, както и реагирането на спешните екипи навреме.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Природният газ от Азербайджан влиза в България от 31 декември

От 31 декември т.г. България започва да получава природен газ от Азербайджан. Това обявиха от пресцентъра на Министерски съвет по време на провеждащото се редовно правителствено заседание. 1 млрд. куб. м. природен газ от находището Шах Дениз 2 годишно ще идват в следващите 25 години съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ […]