Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Отношенията между Дондуков 1 и 2 в най-ниската точка

Снимка: архив БГНЕС

В момента отношенията между Дондуков 1 и 2 са на най-ниската си точка. Това призна в студиото на Нова телевизия финансовият министър Асен Василев. „Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Това е нормален дебат. Не е нормално да кажем, че българският интерес е функция на нечии чужд интерес. Това трябва да спре„, заяви обаче Василев, допълвайки тезата си от преди няколко дни, че позицията на Румен Радев за предоставяне на помощ за Украйна е позорна. На неговата реплика президентът отговори от Испания с думите, че е цинично да се приема поскъпването на цената на природния газ като нормално в най-бедната страна от Европейския съюз.

Асен Василев отрече правителството да не отчита, че има проблем в енергетиката и с инфлацията. Напротив – не само отчита това, но и работи за неговото преодоляване. Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май, увери Василев и обясни, че се работи на база договорите, които има към момента „Булгаргаз“. „Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има и намаление на цената“, каза Василев.

Президентът има ясно зададени конституционно правомощия, в които не влизат икономическите политики на държавата. Добре е да има мнение, то да е информирано мнение и да го споделя директно, а не през медиите. Не е прекратена комуникацията. Но това, което се прави като изявление, не помага„, каза Василев.

На въпрос докъде ще се стигне с напрежението между Дондуков 1 и 2 и дали няма да се повтори сценария от отношенията Борисов – Радев, Асен Василев коментира, че се надява на „формиране на общ български интерес“. Него пък формулира като „независимост, свобода на избор и да си направим сметката, че българските граждани и българските фирми да са добре„. „Българският интерес не е да отидем на килимчето и да молим „моля, не прави това, това е подлизурство„, посочи Василев и му се наложи да уточни, че визира случаите, когато Борисов е ходил при Путин и е чакал за среща по 7 часа и „му подаряваше кученца“.

Това сега няма да се случи, отсече Асен Василев.

По думите му правителството е стабилно. Асен Василев не показа особено притеснение от възможността БСП да напусне коалицията заради евентуалното одобрение на военно-техническа помощ за Украйна. „Тяхно право е да излязат от правителството„, заяви Василев и посочи, че решението така или иначе ще се вземе от парламента.

Прогнозираха първо, че въобще няма да се състави правителство. Ние минахме през най-разнообразни кризи и все още сме тук„, каза още финансовият министър.

Надявам се както с президента, така и между коалиционните партньори да се намери общ език в името на българския интерес„, допълни той.

Като „оплаквачки“, определи вицепремиерът Василев критиките на ГЕРБ, подчертавайки, че за първите три месеца на годината икономиката расте, въпреки всички социални мерки и плащания, бюджетът е на излишък, постъпленията не спират. „Грижим се за българските граждани и бизнесът работи„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

СИПРИ: Украйна с най-голямото увеличение в света на военните разходи спрямо БВП

През 2023 г. глобалните военни разходи, нарастващи за девета...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

Орбан отчете провал на лидерите на ЕС и ги прати да си ходят

Високопоставените служители на Европейския съюз трябва да бъдат сменени,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img