Отложиха приемането на новите правила за КЕВР, ГЕРБ съзряха пазарлък

Прочитания 11835
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Комисията по енергетика в Народното събрание отложи приемането на правилата за избор на членове на КЕВР, която бе втора точка в дневния ред, за следващо свое заседание. Именно от новите правила ще зависи как и по какви критерии ще се избере заместник на настоящия председател на енергийния регулатор Иван Иванов. Аргументът за отлагането бе, че предстои вътрешнокоалиционен експертен съвет, който да излезе с единна позиция, която да прегърне управляващата коалиция.

Резонно от ГЕРБ реагираха остро и напуснаха заседанието на комисията. „Днес управляващото мнозинство отложи тази точка с аргумента, че ще имат някакъв коалиционен съвет. Това означава, че те ще внесат правила, които са съобразени с политическата кандидатура, която смятат да предложат за КЕВР, което е скандално„, остър бе Делян Добрев от ГЕРБ.

В случая има риск да се получи колизия между правилата, приети от комисията и закона, смята енергийното острие на бившите управляващи. „Съмнявам се да могат да променят правилата за избор на КЕВР, защото изискванията за председател и членове на комисията, са записани в закона, т.е. трябва да се промени той.“

Припомняме, че „търканията“ между новата власт и КЕВР започнаха още от самото начало на мандата на кабинета, като Кирил Петков нарече „меко казано“ странно решението на КЕВР да предложи скок на цените още в първия ден на новото правителство. В последствие както Пеков, така и вицепремиера Асен Василев нееднократно заявиха, че е наложително да бъде избрано ново ръководство на енергийния регулатор.

От своя страна пък председателят на КЕВР Иван Иванов е с изтекъл мандат още от пролетта на 2020 година, като имаше разменени реплики и за това и с експремиера Бойко Борисов.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ЦИК пак преброи машинните разписки от три секции в София

Централната избирателна комисия извърши повторно преброяване на контролните разписки от машинното гласуване на парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. в три избирателни секции. Това са секции № 234608002, № 234623006 и № 244606022, за които имаше информация за разминаване в данните от гласуването в машинния протокол и вписаните в приложение №

Read More »