Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От ВКП изпратиха до прокуратурите информация за двама от списъка с 19 имена на Петков

Снимка: архив БГНЕС

От Върховната касационна прокуратура (ВКП) изпратиха на компетентните прокуратури събраната информация, за двама души в списъка, предоставен от премиера Кирил Петков (с 19 те-те имена), съобщиха от ВКП.

От държавното обвинение уточняват, че става дума за проверка на ВКП по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за предоставен списък от премиера Кирил Петков за евентуално извършени престъпления от общ характер от 19 души, получените данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП по отношение на 2 от лицата, ведно с медийните публикации, са изпратени на компетентните прокуратури.

За Александър Манолев, санкциониран по глобалния закон „Магнитски“, е установено, че в Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство за укриване и избягване на данъчни задължения. С оглед на това материалите от органите на изпълнителната власт, ведно със статиите, са изпратени по компетентност в СГП за преценка за присъединяване на същите към доказателствената съвкупност по делото.

От Окръжна прокуратура-Благоевград са внесли в Окръжен съд-Благоевград обвинителен акт за А.М. за неправомерно получаване на пари по еврофондове. 

По отношение на второто лице – В.Б., е установено, че е един от санкционираните български граждани по глобалния закон „Магнитски“.

Лицето е привлечено в качеството на обвиняем по наблюдавани досъдебни производства от Специализираната прокуратура (СП), с оглед на което материалите от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, касаещи В.Б., и медийните публикации, са изпратени в СП по компетентност.

Припомняме, че на 9 февруари 2022 г. премиерът Кирил Петков влезе със списък от 19 имена на разпит във Върховната касационна прокуратура. От там заявиха, че ще търсят информация от МВР. По-късно вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че от прокуратурата не са поискали информация.

Адвокат Ина Лулчева определи привикването на премиера Кирил Петков в прокуратурата като евтин театър.

На 18 февруари от МВР са изпратили на Върховната касационна прокуратура исканата информация, свързана със списъка с имена, който беше предоставен от министър-председателя Кирил Петков.

На 6 юли 2021 г. ВАС постанови, че решението на служебния кабинет за „черни списъци“ по закона „Магнитски“ не може да се изпълнява.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

От Българската аграрна камара питат има ли риск за...

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет

Йордания, Ирак и Ливан възобновиха въздушния трафик (ВИДЕО)

Рисковете за сигурността вече са преодолени

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img