Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От Транзитна зона Варна: Турски кораби от години нарушават правилата

Изключено е при съвременните навигационни прибори да стане засядане на кораб, както това на турския Vera SU край Камен бряг – това е пълен абсурд. Би трябвало да има хора, които да поддържат системите, няма логика нещата да се развиват така. Мнението изрази пред БНТ Юлиан Гендов директор на Транзитна зона Варна.

По мнението му ситуацията с Vera SU трябва да бъде оставена на експертите. „Нормално е да имат алармен сигнал при наближаване на брега. Не е нормално в чужди териториални води да не поддържа връзка с трафикконтрола. Всички действия след това са изключително странни. От страни изглежда, че сякаш корабособственикът отказва съдействие. Нормално е корабособственикът и представител на застрахователя да имат адекватни действия, обратното е странно. Те са в наши териториални води, би трябвало да се подчиняват на разпоредбите на морска администрация, да изпълняват наши заповеди„, каза Гендов.

Запитан, ако действията на кораба са умишлени, каква би могла да е целта, дали е застраховката, той изрази становище, че вероятно е това.

Материалните щети би трябвало да бъдат поети от корабособственика. Трябва да се търси такава отговорност от корабозастрахователя, каза Гендов.

Той не отговори на въпроса дали разследващи органи трябваше да се качат на кораба – виждаме нарушаващи закона действия на една и съща компания собственик.

Като причина за засядане на турския кораб в наши териториални води в близост до екологичен резерват, той предполага, че става въпрос за съчетание от фактори, сред които и човешка грешка.

Към момента от кораба до брега има изплетена мрежа, по която се очаква моряците да се изкачат, ако нещо се случи със заседналия до Камен бряг плавателен съд.

Причината моряците да са на кораба, е че турският корабособственик им е казал да не напускат кораба. Представител на корабособственика вече е в България.

Междувременно в събота, 2 октомври кораб на същата компания нанесе материални щети на пристанище Варна. Турският кораб е минал с висока скорост варненския канал към Черно море – с 11 възела, а по данни на трафик контрол – с 15 възела.

Има наненесени материални щети – част от покритието по кея е унищожено, Това е системна практика (на турските кораби), регулярен проблем, сезирали сме съответните органи. В която и да е друга страна на ЕС би довело до санкция. Това е арогонтно поведение, което продължава с години„, каза Гендов и уточни, че в продължение на години няма санкции към тази тенденция на турските кораби.

Това е практика на турските моряци – това е тяхна практика, арогантно държание, което продължава с години, повтори той.

Има промяна в регулацията за движение в това пространство, преди години имаше ясна норма, че всички трябва да се движат с 6 възела в час. Има норма, която е приложена в специализирания закон, уточни Гендов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

Дрегер показа фалшиви промили алкохол на водач в област Велико Търново

Задържаха водач на товарен автомобил за шофиране в нетрезво...

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

Лошо качество на водата в седем населени места във Варненско

Водата от водопроводната мрежа в седем населени места във...

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img