От сдружение „Зограф“ искат Банов да глоби „Отровното трио“ с 30 000 лв.

Views 351
0 0
Снимка/източник: БГНЕС

От сдружение „Зограф“ искат културният министър Боил Банов да глоби „Отровното трио“ с 30 хиляди лева за увреждането на емблематичната сграда на Народното събрание. Тя е паметник на културата от национално значение, се казва в съобщение от сдружението.

Те цитират Закона за културното наследство, според който всеки, който унищожи или повреди културна ценност, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а ако е едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.

„Знаковата сграда на Народното събрание в София – една от първите обществени сгради, построени след Освобождението, пострада сериозно, след като миналия четвъртък група протестиращи дълго време я замеряха с яйца и презрели домати по призив на господата Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов, известни още като „Отровното трио“, пишат от Сдружение „Зограф“.

Досегашната сграда на българския парламент, построена и декорирана в неоренесансов стил, е обявена за исторически и архитектурен паметник на културата с категория „национално значение“ и е под специална законова закрила и защита, пишат авторите на сигнала.

Исканията на сдружението, регистрирано в Бургас, са: „служителите в Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата да санкционират още следващата седмица с цялата тежест на закона виновните лица за дръзкото поругаване, омърсяване и увреждане на сградата на Народното събрание, един от символите на българската държавност, над официалния вход на която е изписан девизът „Съединението прави силата“.

От гражданската организация припомнят, че решението за построяването на сградата на българския парламент е взето през февруари 1884 г. от кабинета, ръководен от Петко Каравелов. Председател на Народното събрание тогава е големият български държавник Стефан Стамболов. Проектът е възложен на виенския архитект с българско потекло Константин Йованович (1849-1923), който учи в Австрия и Швейцария и е проектирал и сградата на Скупщината в Белград. Основният камък е положен на 4 юли 1884 г., а самата сграда на Народното събрание е тържествено осветена на 25 ноември същата година. На освещаването й митрополит Климент произнася вдъхновено слово за значението на това „свято място“, където ще се решават занапред съдбините на българския народ.

През 1896-1899 г. към сградата е пристроено и двуетажно крило с помещения за канцеларии и архив на парламента. Северното крило на сградата, което днес гледа към пл. „Св. Александър Невски“, е изградено по проект на архитект Пенчо Койчев по време на последното преустройство на Народното събрание през 1925 – 1928 г. Тогава сградата е разширена и пристроена с отделен вход, голямо фоайе, внушителни колони, трираменно стълбище, работни кабинети и библиотека, като е запазен духът на старата част.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Трети ден протестиращи вървят пеша от Свиленград до София

Протестиращи от Свиленград тръгнаха пеша до София. Трети ден продължава техният „Поход на свободата“ от Свиленград към София. Участниците в него ще извървят 330 километра пеша, като носят метална релса, съобщи БНР. Те искат да се включат в антиправителствените протести на „Орлов мост“ в София. Снощи протестиращите лагеруваха край хасковското село […]