Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От Сдружение за модерна търговия призовават за спазване на мерките в магазините

Членовете на Сдружението за модерна търговия призовават за стриктно спазване на мерките срещу разпространението на COVID-19 във връзка нарасналия брой на заразени.

По думите им така ще се гарантират здравето и сигурността както на хората, пазаруващи в магазините на големите търговци, така и на техните служители.

Търговските вериги апелират при посещения в магазините клиентите да следват инструкциите за безопасност, поставени на видни места; да използват препаратите за лична дезинфекция, разположени на входовете на обектите; задължително да разполагат с предпазни маски, тъй като в противен случай няма да бъдат допуснати вътре; да се съобразяват с инструкциите на служителите по сигурността и ако се наложи, търпеливо да изчакват на входа, за да не се получава струпване на хора; да спазват определените посоки на движение и дистанция от поне 1,5 метра от останалите клиенти както при пазаруване, така и при изчакване на касите; по възможност да плащат с банкови карти вместо с пари в брой; да не посещават магазини, ако усетят неразположение или грипоподобни симптоми.

Членовете на СМТ са осигурили: дезинфектанти за посетителите; пропускателен режим, с който да се гарантира оптимален брой клиенти в магазините; лични предпазни средства за служителите – маски, ръкавици и шлемове; прегради на касите и в секторите за директно обслужване на клиенти като щандове за месни и млечни продукти, за топли храни и деликатеси.

От Сдружение за свободна търговия уверяват, че поне два пъти дневно се извършва цялостна дезинфекция на търговските, касовите и складовите зони, на количките и кошниците за пазаруване. Провеждат се и регулярни инструктажи и проверки на спазването на предписанията на здравните власти, внимателно се следи за служители с грипоподобна симптоматика, а част от компаниите въведоха и PCR тестване и разделяне на хората в централните офиси и логистичните центрове на екипи.

В изпълнение на мерките за безопасност водещите ритейлъри у нас продължават да работят в тясно сътрудничество с министерствата на икономиката и здравеопазването и други ключови представители на държавната администрация.

От СМТ припомнят, че още преди в България да бъде регистриран първият случай на заразен с Covid-19 е била сформирана работна група, в която се включиха министърът и заместник-министърът на икономиката и мениджмънтът на големите търговски вериги, а на по-късен етап се присъединиха и министърът на здравеопазването и членове на неговия екип. В периода на карантината денонощно беше обменяна релевантна информация, бяха обсъждани потенциални рискове пред доставките на хранителни стоки и своевременно бяха решавани възникнали казуси. Благодарение на това ефективно партньорство и особено на подкрепата от страна на тогавашния заместник-министър и настоящ министър на икономиката г-н Лъчезар Борисов, в България не беше допусната продоволствена криза, а рафтовете на магазините бяха зареждани не само със стоки от първа необходимост, но и с всички останали най- търсени от българите продукти, подчертават от сдружението. 

В настоящата ситуация на нарастване на броя на заразените, търговските вериги заявяват готовността си да продължат тясното сътрудничество с държавната и местните администрации, базирано на добрите практики, доказали своята ефективност. От полза за българските потребители е всяка мярка за безопасност в търговията на дребно да бъде съгласувана с бранша. Например, фиксирането на максимален брой клиенти, които се допускат в магазините независимо от площта им, следва да бъде съобразено с търговската площ на различните обекти, която варира от 100 кв. м до повече от 5 000 кв. м. При липса на диференциран подход някои от магазините ще бъдат препълнени, а други ще останат полупразни. В този случай от СМТ уточняват, че добра практика би било броят на клиентите да се определя според площта на магазина, например 1 клиент на 10 кв. метра. С цел ефективно прилагане на мерките, от полза би било въвежданите стандартизирани и централизирани правила, да бъдат прилагани локално без тълкувания, за да се избегне хаос в системата и затрудняване на търговията в цели региони.

Членовете на СМТ подчертават още веднъж своята готовност да запазят духа на сътрудничество и взаимопомощ в диалога с институциите за изпълнението на мерките срещу разпространението на Covid-19 и още веднъж призовават за търпение и дисциплина при посещения в магазините, за да може всеки клиент у нас да пазарува спокойно и при максимална сигурност за своето здраве.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хонконг арестува първият европейски гражданин по новият закон за сигурност

Португалец стана първият европейски гражданин, вкаран в затвора съгласно...

Хунтата в Мали наложи цензура в медиите

Хунтата в Мали в четвъртък забрани медийното отразяване на...

Радев и Пеевски поздравиха българските мюсюлмани за Рамазан Байрам

Президентът Румен Радев и лидерът на ДПС Делян Пеевски...

Седем задържани при масов бой в Ихтиман

Масов бой в Ихтиман вдигна полицията на крак, съобщават...

Асен Василев отказва втора порция „държавата фалира“

"Надявам се, че няма да пробват да ни сервират...

От понеделник ЦИК започва регистрацията на партиите за изборите

Централната избирателна комисия обяви, че на 15 април 2024...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img