От ПП очакват нова дата за консултации за съставяне на кабинет

Views 49920
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Ръководството на партия „Продължаваме промяната“ ПП се събира на национален съвет днес вечерта.

Това обясни председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров в парламента в отговор на въпрос защо партията не отиде на консултациите при държавния глава. Освен това днес и „Демократична България“ (ДБ) имат изпълнително бюро.

По думите на Гюров поканата от президента за консултациите днес на обяд е получена тази сутрин. Заради актуализацията на бюджета на второ четене от управляващата партия не се явили, стана ясно от думите на Гюров.

Работихме много усилено още от петък на извънредно заседание, в събота на работна група, днес и утре, за да можем да направим така, че бюджетите на бъдат приети, подчерта Гюров.

Той благодари на президентството, че са проявили разбиране към партийните им ангажименти. Гюров се надява при срещата с Румен Радев да проведат смислен разговор.

Консултациите с ПП ще са в края на седмицата. Очакваме да се видим с ясен мандат както от партията ПП, така и след разговорите с нашите коалиционни партньори да проведем едни добри консултации, изтъкна той.

За нас е много важно процесът при връчване на първия мандат да върви възможно най-бързо, заяви още Гюров. Затова и сутринта Кирил Петков депозирал оставката на кабинета.

Шефът на ПГ на ПП не отговори дали Петков ще е отново номинация на премиер на формацията. Яснота щяло да има след националния съвет на партията и консултациите.

В същото време от пресцентъра на партия „Продължаваме промяната“ съобщиха, че очакват нова дата от президента Румен Радев и неговата администрация за консултации за съставяне на правителство. Причината да отложат днешната среща е обяснена в писмо до президентската институция.

Минути след като от пресцентъра на държавния глава съобщиха, че са получили писмо от ПП, че не могат да дойдат на консултации от пресцентъра на партията обясниха, че поканата за участие в консултациите при Президента Румен Радев относно съставянето на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание им е изпратена тази сутрин от Президентсвото.

Те се позоваха на официалното писмо от Андрей Гюров до Президентството, че заради извънредно заседание на Комисията по Бюджет и Финанси за приемане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет не могат да участват в консултациите.

За вторник (28.06.2022) е насрочено извънредно заседание на Народното събрание за приемане на бюджетите на НЗОК и ДОО, което ще осигури навременно изплащане на пенсиите и помощите за бизнесите и работещите семейства, обясняват от партията.

Днес предстои Национален съвет на „Продължаваме Промяната“, а утре предстоят консултации с коалиционните ни партньори, обясняват отсъствието си от ПП. Те се надяват новата дата за консултации да е след извънредното заседание на НС във вторник и след очакваното разглеждане на измененията и допълненията в Закона за държавния бюджет в сряда.

Припомняме, тази сутрин от Министерския съвет с куриер в Народното събрание бе внесена оставката на кабинета, воден от Кирил Петков. Оставката бе очаквано решение след като на 22 юни загуби вота на недоверие, гласуван в 47-ото народно събрание. Искането за вот на недоверие бе на ГЕРБ с мотив – провал в публичните финанси и икономическата политика. Дебатите по вота продължиха над 8 часа.

Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегли министрите си от правителството.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Министерството на иновациите и растежа, МВР и ДАНС борят заедно корупцията по европрограмите

Министерството на иновациите и растежа, Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“ сключиха споразумение за взаимодействие и сътрудничество, съобщават от Министерски съвет. Споразумението урежда сътрудничеството при извършване на съвместни действия по превенция и извършване на проверки, при наличието на данни за извършени нередности или престъпления от общ характер […]