От КНСБ искат необлагаемият минимум да е колкото минималната работна заплата

Прочитания 121
0 0
Снимка/източник: БГНЕС

От КНСБ искат въвеждане на необлагаем минимум, който е равен на минималната работна заплата. Второто им предложение е въвеждане на данък от 15 вместо сегашните 10% а върху доходите на физическите лица. Това е посочено в предложение на синдиката, което цели плавен преход при реализиране на Зелената сделка, публикувано на страницата на КНСБ.

Предложението е продължение на визията на синдиката за данъчната система в България.

Според синдиката с тези предложения се осигурява печалба за близо 2 милиона работещи с доход до 2000 лева.

Преди дни от синдиката лансираха визията си за нова данъчна система в България, която предвижда въвеждане на 15 на сто данък върху доходите на юридическите лица и намаляване на общата ставка на ДДС от 20 също на 15 процента.

По думите на икономическия експерт на синдиката Любослав Костов въвеждайки необлагаем минимум и вдигайки подоходният данък от 10 на 15 процента, това няма да доведе до повече данъци за хората, а точно обратното – ще доведе до по-малко.

„Ако човек работи на минимална заплата, тя ще бъде 650 лева догодина, той ще спечели от тези наши промени, на година, 672 лева допълнително и по този начин ще повиши своята реална покупателна способност“, смята Костов. Според него това ще бъде 13 работна заплата.

Иначе посланието на синдиката за Зелената сделка е, че България трябва в кратки срокове да изработи своя стратегия за развитие на водородния бизнес. Нужно е и изработване на позиция пред ЕС за по-либерален режим за държавни помощи във въглищните райони с цел привличане на инвестиции.

От синдиката припомнят, че в края на 2019 година ЕК представи Европейската зелена сделка и план за законодателни инициативи, насочени към постигане на климатично неутрална икономика през 2050 г. През януари 2020 г. КНСБ предложи да се създаде Национален борд за справедлив преход и Институт за устойчиво развитие с основната задача за различни анализи.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Полицаи иззеха 5400 кг тютюн по време на спецакция в Ихтиман

Полицаи иззеха 5400 кг тютюн по време на спецакция в Ихтиман, съобщи МВР. По време на вчерашната акция са проверени два имота. В първия са намерени и иззети 200 къса цигари и 5 400 кг тютюн без бандерол, както и 5000 гилзи за цигари. При проверка на друго жилище са […]