Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От КЕВР анализират варианти как цената на газа за април 2022 г. да не е шокова

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще вземат всички механизми за постигане на максимално добри цени за крайните потребители, съобщиха от енергийния регулатор. Повод за изявлението им е внесеното ценово заявление от „Булгаргаз“ ЕАД, с което се предлага цена на природния газ за регулирания пазар за април 2022 г. в размер на 179,36 лв./МВч.

В резултат на военния конфликт в Украйна и на наложените санкции, в отделни дни през периода 1-10 март 2022 г. цените на газовите борси достигнаха екстремни стойности от 3900 долара/1000 куб. м., което е близо 350 евро за МВч., обясняват от КЕВР. 

Налице е тенденция към нормализиране на пазарите и към днешна дата се наблюдава понижение на борсовите цени от близо три пъти – днешните котировки показват цени от 1250 долара/1000 куб. м. или около 110 евро/МВч.

Очакванията на енергийния регулатор са през оставащите дни до края на м. март тенденцията към стабилизиране на международните цени на природния газ да продължи, обясняват от КЕВР.

В решението за утвърждаване на цена на природния газ за регулирания пазар, което ще бъде взето в началото на април, Комисията ще отчете стойностите на международните котировки към 31 март 2022 г., а не само екстремните нива на цените в началото на март. 

КЕВР започна анализ до каква степен са обосновани разчетите в заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД и дали в него са отчетени всички възможни резерви за намаляване на цената, включително и чрез максимално възможните доставки от газовото хранилище в Чирен.

От обществения доставчик се изисква да представи обосновка и доказателства за всеки ценообразуващ елемент и анализ на пазара на природен газ.

От КЕВР уточняват, че предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ за април 2022 г. отразява стойности на параметри, отчетени към датата на подаване на заявлението, поради което така предложената цена има изцяло прогнозен характер. Решението на КЕВР за утвърждаване на цената за м. април 2022 г. ще отчете изменението на тези параметри към последния ден на м. март. 

Измененията през 2020 г. на Закона за енергетиката във връзка с променените условия по договора за доставка на природен газ с основния доставчик на „Булгаргаз“ ЕАД – ООО „Газпром експорт“ предвиждат КЕВР ежемесечно да утвърждава цена на природния газ.

В тази връзка „Булгаргаз“ ЕАД е задължено 20 дни преди изтичане на текущия месец да внася в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ, която да се прилага през следващия календарен месец. Предвид това, на 11 март 2022 г. общественият доставчик е подал в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. април 2022 г., в което е отчел пазарните фактори към тази дата.От КЕВР твърдят, че ще приложат всички механизми, с които разполагат, за да не допуснат рекордно високи цени.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян каза...

Борисов вече започнал да командва кабинета Главчев

Нинова против сега да се отваря Изборния кодекс

Делян Добрев призова да не се притесняваме от цената на тока

Невидимата ръка на свободния пазар ще направи така, че...

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток (ВИДЕО)

Русия не е била уведомена от Техеран за атаката

Русия прати военни инструктори да обучават армията на Нигер

Военни инструктори и персонал от руското министерство на отбраната...

Шолц и Кобахидзе се сблъскаха относно закона за чуждестранно влияние

Германският канцлер Олаф Шолц призова в петък гостуващия си...

„Хизбула“ атакува с дрон израелска военна база

Ескалация на напрежението в Близкия изток

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img