Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От Атлантическия съвет искат отчет на договорите с РСК МиГ

Искрено се надяваме пилотът да бъде открит жив и невредим! Уверени сме, че Министерството на отбраната е привлякло всички необходими за това ресурси. Това се казва в позиция на Атлантическия съвет по повод инцидента с падналия изтребител МиГ-29 в Черно море по време на учение.

От организацията препоръчват да спре удължаването на ресурса на наличните ни изтребители МиГ-29, пълен отчет на договорите с компанията производител РСК МиГ, включване на чуждестранни експерти в разследването.

Исканията на неправителствената организация към Министерството на отбраната и правителството са в няколко точки. Първата е незабавно разследване, което задължително се прави при подобни инциденти. В разследването от Съвета искат да бъдат включени и експерти от съюзни и партньорски държави с обширен опит в експлоатацията, поддръжката и ремонта на МиГ-29, по-конкретно Полша и Украйна.

Ето и останалите им искания:

  • Служебният министър на отбраната незабавно да представи на българското общество пълен отчет на изпълнението на всички сключени договори с РСК МиГ по рамковото споразумение от 2018 г. за ремонтите и поддръжката на МиГ-29.

От съвета настояват в отчета да бъде предоставена и пълната информация относно всички проблеми, които до момента сме имали с руската страна по изпълнението на договорите – както по отношение на закъсненията в сроковете на изпълнение, за което вече са поискани неустойки, така и във връзка с възможни некачествени ремонти и рекламации от наша страна.

От особено важен обществен интерес е въпросът как българската страна е осъществявала контрола върху извършваните ремонтно-възстановителни дейности? Какви са гаранциите, за да считаме за надеждни и разумни така наречените „удължавания на ресурса“ на бойните ни самолети в заводи на държава, която счита НАТО и България за враг? Справка: руската военна доктрина, се казва в исканията им. Ето и останалите:

  • Служебният министър на отбраната да представи в спешен порядък пред българското общество анализ на отражението на забавянията от руска страна на изпълнението на договорите за ремонт на изтребителите МиГ-29 върху подготовката на летателния състав. По-конкретно, обществото трябва да знае как това се е отразило на бойната готовност на Военновъздушните сили. Особен интерес за обществото ни представлява изясняването на връзката между летателна подготовка на българските пилоти, за която е известно, че е далеч под стандартите на НАТО, от една страна, и този инцидент, от друга.

От Атлантическия съвет искат и спиране на всички полети с ремонтираните от РСК МиГ самолети МиГ-29 до изясняване на причините за инцидента, което е регулярна практика при каквито и да са авиоинциденти – б.р.

Петото искане е за незабавна детайлна проверка на качеството на изпълнените ремонти на МиГ-29, като в нея бъдат включени и експерти от държави от НАТО и страни-партньори на Алианса.

  • Незабавно правителството, основавайки се на принципа на солидарността в НАТО, да поиска стартиране на съюзна мисия по охрана на българското въздушно пространство, докато България не придобие надеждни способности за самостоятелно изпълнение на задачите по Air Policing.
  • Незабавно спиране на всички дейности по евентуална модернизация на авиониката или допълнителни удължавания на ресурса на МиГ-29, както и преразглеждане на същите в светлината на резултатите от разследването на настоящия инцидент.
  • Сформиране на междуведомствена работна група на правителствено ниво, в контекста на предстоящото изработване в Министерството на отбраната на Инвестиционен план-програма до 2032 г., която да започне незабавно работа по намиране на варианти за възможно най-бързо освобождаване от останалите на въоръжение стари съветски самолети.

Повод за тези препоръки е съобщение на военното министерство – „Днес, 9 юни 2021 г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.“.

Атлантическият съвет на България е различен от Атлантическия клуб, създаден преди 30 г. с президент бившия външен министър Соломон Паси. В този съвет членуват евродепутата Александър Йорданов, богословът Ангел Найденов, бившият външен министър и кандидат премиер на ГЕРБ Даниел Митов.

Припомняме, че преди няколко месеца бившият военен министър Красимир Каракачанов призна, че едва между 5 и 6 изтребителя МиГ-29 са в техническа изправност. Това признание дойде след като за пореден път Руската федерация създаде спънки пред неизпълнение на договора за поддръжка на военното оборудване и дори плати неустойка заради забавяне на договора по ремонта. През 2018 г. кабинетът „Борисов-3“ одобри разходи за ремонт на осем изтребителя МиГ-29 по рамково споразумение с AO „РСК „МиГ“ с ориентировъчна цена до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Почина дизайнерът Роберто Кавали

Дизайнерът Роберто Кавали, създател на марката Roberto Cavalli, е починал...

„Български пощи“ няма да приема пратки за Израел

"Български пощи" спира приемането на пратки за Израел от...

Иран плени товарен кораб в Ормузкия проток

Иранската революционна гвардия залови товарен кораб, свързан с Израел,...

Ако не се лекува своевременно, мезентериалната венозна тромбоза може да доведе до фатален изход

Мезентериалната венозна тромбоза е рядко, но животозастрашаващо състояние. Мезентериална...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img