Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От 1 април се повишава максималният осигурителен доход на 3400 лева и минималният осигурителен доход на земеделските стопани – на 710 лева (ОБНОВЕНА)

От 1 април т.г. максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лева, а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители става 710 лева, реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

В момента максималният осигурителен доход е 3000 лева. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите лица е 650 лева, а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители е 420 лева. Увеличението беше прието със 122 гласа „за“ в залата и онлайн, 94 „против“ и 6 въздържали се.

От ГЕРБ-СДС и ДПС предлагаха максималният осигурителен доход да остане 3000 лева, а минималният осигурителен доход за земеделските производители да се увеличава поетапно. От ГЕРБ-СДС настояваха минималният осигурителен доход на земеделските стопани да стане 470 лева, а от ДПС – 460 лева, но предложенията им не получиха подкрепа в пленарната зала. От Движението искаха и запазване на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица на 650 лева, но предложението също беше отхвърлено.

Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че една трета от регистрираните земеделски производители ще бъдат засегнати от увеличението на осигурителния доход и допълнителната тежест ще ги принуди до отидат в сивия сектор.

Владимир Маринов („БСП за България“) я репликира, че никой няма да излезе в сивия сектор.

Той посочи, че тези, които се осигуряват на 420 лева, това не им гарантира достойни пенсии.

Вие защо не се осигурявате на 420 лева„, попита депутатът от левицата.

Вие доведохте земеделците до състоянието, в което са„, обвини Маринов ГЕРБ и коментира, че бившите управляващи многократно са предлагали увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители, но по молба на техния партньор ДПС, който тайно ги подкрепял, не са взимали тези решения.

Десислава Танева отговори, че е защитавала минималния осигурителен доход за земеделските стопани не защото ДПС е искало, а защото малките земеделски стопани са най-уязвими.

Хасан Адемов (ДПС) отбеляза как в миналия парламент от БСП пламенно са защитавали тезата, че минималният осигурителен доход за земеделските производители трябва да се увеличава поетапно.

Кога сте откровени – когато сте в управлението или когато сте в опозиция„, попита той.

Най-лесното нещо в този парламент е да обвържеш ГЕРБ с ДПС„, коментира той.

Ние винаги сме били последователни, на какво се дължи вашата метаморфоза, на това, че искате да сте политкоректни„, обърна се Адемов към „БСП за България“. И прогнозира, че левицата ще има проблеми с прага за влизане в НС. Хасан Адемов коментира също, че проблемът не е, че се увеличава максималният осигурителен доход, а че бизнесът няма предвидимост.

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) се обърна към „Демократична България“, че е очаквал да са си направили анализите, но, за съжаление, не са успели да убедят финансовия министър да не увеличава максималния осигурителен доход.

Според него IT секторът трябва да бъде подкрепен, и то не само като не се увеличава максималният осигурителен доход.

IT секторът е силен и развит, защото вашето управление стоеше далече от него„, обърна се Настимир Ананиев (ПП) към бившите управляващи.

Георги Ганев („Демократична България“) обясни “еволюцията на позицията“ на ДБ по отношение на максималния осигурителен доход.

Той посочи, че по време на кампанията са се ангажирали да не увеличават данъци и, доколкото могат, спазват предизборните си обещанията, но не са давали предизборно обещание за неувеличаване на данъчната основа, особено в областта на осигуровките.

Ганев отбеляза, че са водени разговори с бизнеса за намиране на формула.

Очаквайте най-скоро промяна в Кодекса за социално осигуряване, в който ще бъде разписана тази формула, така че да бъде направено предвидимо плавното увеличение на максималния осигурителен доход„, допълни депутатът от ДБ.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков отбеляза, че в парламента е подкрепял плановото увеличение на осигуровките за земеделските производители, но за седем години един не е дал план как да става това.

Той коментира, че вижда логика в искането за неувеличаване на дохода за земеделските производители, но не и за самоосигуряващите се лица и попита защо да обричат тези хора на ниски пенсии.

Няма как осигурителните вноски да стоят на ниски нива, а доходите да се увеличават„, смята Гьоков.

Изключително вълнуващо е да наблюдаваш управляващата коалиция как се оправдава, че не си спазва предизборните обещания„, коментира Цончо Ганев от „Възраждане“ в края на дискусията.

Нищо ново не се случва, нито сте първите, нито сте последните„, каза той.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Джо Байдън продължава да води с 3% пред Доналд Тръмп

Предизборната кампания набира скорост

Близо 100 плажа по родното Черноморие са неохраняеми

Близо 100 плажни ивици по Черноморското ни крайбрежие са...

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Има голяма вероятност Русия да наложи вето на резолюция...

Кая Калас: Има голям проблем с финансирането на отбранителната индустрия от ЕС

Естонският премиер Кая Калас каза, че има "голям проблем"...

ТЕЦ „Бобов дол“ пак спря работа

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа, съобщава БНР. Припомняме, че централата не...

В Азербайджан арестуваха мъж, планирал терористичен акт

Властите в Азербайджан задържаха мъж, подготвял няколко терористични атаки...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img