Остин призова Русия незабавно да прекрати войната в Украйна

News24sofia.eu
Прочитания 28716
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин проведе разговор с руския министър на отбраната Сергей Шойгу в петък, в който призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и подчерта важността на поддържането на комуникационни линии, съобщават Пентагонът и „Ройтерс“.

Това е първият път, когато Остин разговаря с Шойгу от 18 февруари, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби в изявление.

Кърби също така отбеляза, че министърът на отбраната на САЩ е подчертал важността на поддържането на стабилни комуникационни линии между двете държави.

По-рано Остин в телефонен разговор с украинския си колега Алексей Резников подчерта ангажимента на Вашингтон да „укрепи капацитета на Украйна да се противопостави на руската агресия„.

С този разговор завършва продължителен период, през който висшите военни лидери на Русия многократно отказваха да разговарят с американските си колеги, съобщава СиЕнЕн.

На 24 март прессекретарят на Пентагона Джон Кърби каза, че Остин и председателят на обединените началник щабове ген. Марк Мили „са търсили и продължават да търсят“ телефонни разговори с Шойгу и генерал Валери Герасимов, но руснаците „досега отказват да се ангажират.“

След разговора между Остин и Шойгу, Мили също се очаква да се свърже с руския си колега, за да види дали е възможно да насрочи разговор, казва служител на отбраната пред СиЕнЕн, но в момента няма предвиден разговор по график.

Двамата не са разговаряли от 11 февруари, една седмица преди последния разговор между Остин и Шойгу.

Най-малко 3573 цивилни са убити и 3816 други са ранени по време на руската война, която започна на 24 февруари, според оценки на ООН, но истинският брой на жертвите е вероятно много по-висок.

Повече от 6 милиона души са избягали в други страни, като около 7,7 милиона души са вътрешно разселени, според Агенцията на ООН за бежанците.

От своя страна руското министерство на отбраната съобщи, че разговорът е проведен по инициатива на американската страна, министрите са обсъдили „актуални въпроси на международната сигурност, включително ситуацията в Украйна„.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Русия дава на ООН доказателства за военни биологични дейности на САЩ в Украйна

Русия възнамерява да внесе материали в Съвета за сигурност на ООН за провеждане на разследване на военни биологични дейности в Украйна. Това обяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС. По негови думи Москва е призовала за обсъждане на американските биолаборатории в Украйна. Вече сме натрупали значително количество

Read More »