Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Основният лихвен процент скочи над два пъти само за месец

Само за месец основната лихва у нас се покачи повече от два пъти.

БНБ обяви, че за декември основният лихвен процент (ОЛП) ще е 1.3%. За предния месец – ноември, той бе 0.59 процента. Това е увеличение повече от два пъти само за 30 дни. БНБ обаче няма никаква роля за този ръст на ОЛП. Тя само го обявява, а определянето му става на базата на лихвения индекс Леониа Плюс който се формира на базата на цените, по които са се сключвали сделките на междубанковия пазар през всички работни дни на предходния месец. Върху тези сделки БНБ няма никакво влияние, защото не участва в тях, а само ги регистрира.

Според данните за междубанковия пазар лихвите, по които са се сключвали такива сделки на междубанковия пазар през ноември, варират в отделните дни от 0.59% до 1.35 процента. При такива нива ОЛП от 1.3% за декември е напълно закономерна величина.

Нарастването на лихвите, при които се сключват сделки на междубанковия пазар, а от там и на Леониа Плюс и на ОЛП, започна от средата на септември, когато пазарът изведнъж се събуди след дълга летаргия. Дотогава той буквално не съществуваше – продължителни периоди от време сделки на него или не се сключваха, или това ставаше в много малки обеми – между 10 и 25 млн. лева, което е нищо за подобен бизнес дори в мащабите на България. Летаргията се обясняваше със свръхликвидността на банките и отрицателните лихвени равнища. Поради това Леониа Плюс бе с отрицателни нива, а ОЛП стоеше на нула, защото по методика той не може да е отрицателен. От средата на септември пазарът се събуди. Започнаха да се сключват сделки всеки ден, като обемите нараснаха повече от 10-15 пъти и в някои дни надхвърляха 300 млн. лева. Заедно с това и лихвите, при които се сключваха тези сделки, започнаха бързо да се покачват, което доведе до ръст на Леониа Плюс и от там – на ОЛП.

Повишаването на ОЛП не рефлектира върху цената на редовно обслужваните кредитите и на депозитите, защото те отдавна са отвързани от този индекс. ОЛП има обаче значение за нередовните длъжници на онези банки, които в условията си са посочили, че при просрочие на заема клиентът дължи законовата лихва. А законовата лихва се определя с постановление на Министерския съвет и е базирана на ОЛП.

Пак заради законовата лихва ОЛП има влияние върху финансовите взаимоотношения на държавата с гражданите, защото към него са привързани различни финансови санкции за просрочия на данъчни и осигурителни задължения, глоби и други подобни, както и по присъдени задължения по силата на Закона за задълженията и договорите.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Емил Димитров: Петя Банкова направи доста бели в митниците

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник....

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в...

Лавров знае за френски инструктори в Украйна, споменава и България

Русия разполага с информация, че френски инструктори заедно с...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img