Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Османи отново осъди побоя срещу българин, но призова да спрат провокациите и от наша страна (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи отново осъди побоя срещу македонския гражданин с българско самосъзнание Христиан Пендиков, като призова и за спиране на провокациите срещу всички етнически общности в РСМ, в това число и срещу македонската такава от български политици.

Османи и българският външен министър Николай Милков посетиха Пендиков, който е секретар на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид, във Военномедицинската академия в София, където той бе транспортиран за лечение.

Още веднъж силно осъждам нападението срещу нашия съгражданин Христиан в Охрид, току-що имахме възможност да го видим и да му пожелаем бързо възстановяване. (…) Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност към насилието като отговор на какъвто и да проблем, а най-малко на етическото съжителство, което е нещо свято, което градим през последните 30 години в Република Северна Македония. Държавата ще се погрижи да се създаде атмосфера на нулева толерантност към насилието„, увери македонският дипломат номер едно.

Османи подчерта – следва да се прекъсне цикълът на „провокации и насилие“ от двете страни и да се приложи позитивният дневен ред, който двете правителства се стремят да наложат.

Българската общност ще е уважавана общност в РСМ, ще има всички права, свободи и привилегии, както всяка една друга. Но искам и да отбележа, че и провокациите към другите общности… Първо, няма да позволим отричане на българската общност в РСМ, както няма и да допуснем отричане на македонския народ. Затова бих препоръчал да спрат и тези провокации. Всяко идване в Република Северна Македония с цел отричане на македонския народ, трябва да се адресира сериозно„, заяви той.

В конкретика Османи визирапосещения на политици“ от България в Скопие с цел провокация, без да споменава конкретни имена. Последното посещение на български политик край Вардар бе на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Фокусът днес е върху насилието върху Христиан, което трябва да осъдим и към което трябва да имаме нулева толерантност. Но също така провокации от политици, които идват в Република Северна Македония, посред Скопие, и отричат македонския народ, това също трябва да го отречем и да прекъснем този порочен цикъл. Надявам се това да бъде последното идване в Република Северна Македония на всеки, който ще обижда македонския народ или всяка друга общност, както и ние няма да позволим да обиди българската общност или да прояви насилие към неин представител. Държавата ще гарантира това„, отговори на въпрос македонският вътрешен министър.

Снимка: БГНЕС

Скопие обещава и „нулева толерантност“ към отговорните за нападението срещу Пендиков. Единият от тях е задържан и е под 30-дневен арест, а другите двама са обявени за издирване.

Българската страна настоява отговорните за побоя да понесат цялата строгост на закона.

Тук съм, за да дам посланието, че ситуацията не може да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това и на други деяния със строгостта на закона, така че да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която поражда ново и ново насилие. Тук съм и за да кажа „не“ на възраждането на тези черни традиции, които се свързват исторически с Македония – на палежи, на стрелби, на насилие над хора. Такива неща нямат въобще място в Европа. България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност. За съжаление, нещата не вървят добре, има ескалация„, каза на свой ред министър Николай Милков.

Христиан Пендиков продължава да получава и към момента заплахи по интернет, посочи той.

Грозни думи, не искам да ги цитирам сега пред вас.“

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Стефан Тафров е водещият кандидат на „Да, България“ за евроизборите

Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на "Да, България"...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Борисов: ГЕРБ повече не носи отговорност за това правителство, а Радев (ВИДЕО)

Нека Стефан Димитров да остане на поста служебен вътрешен...

Подобряват условията на живот и лечение на психично болните

Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за изменение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img