Още не можем да кажем „Да“ на Северна Македония за ЕС

Views 10926
0 0

Няма как на този етап ние да кажем „Да“ на Република Северна Македония за Европейския съюз. Категоричното си мнение изрази вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на БиТиВи.

България винаги е била приятелски настроена към Северна Македония. Ние във всички трудни моменти сме им подавали ръка, но почти 30 години не може да искаш да си в Европейския съюз и в същото време да честваш един от най-мрачните диктатори – Тито, посочи тя.

Ние ще продължим да им помагаме, но нашата подкрепа никога не е била безусловна, подчерта Захариева, която е изненада и не е убедена, че македонците разбират какво им говорим.

Ние сме подкрепяли и ще продължим да подкрепяме страните от Западните Балкани, но не считаме, че към момента не се изпълнява договорът от 2017 г., но не изпълняват необходимите критерии за Европейския съюз, изтъкна Захариева.

Няма как да търпим да се случва нещо за сметка на България и на българите, категорична бе тя и още веднъж повтори, че към настоящия момент няма как да кажем „Да“ за европейския излаз на Северна Македония.

Според нея надали друг член на Европейския съюз щял да положи толкова усилия да помогне на Република Северна Македония за европейската й интеграция. Ние не сме врагове, искаме да помагаме, но не трябва да бъде за сметка на България, категорична бе Захариева.

Тя настоя хората да спазват мерките срещу коронавируса.

В събота бившият премиер Иван Костов коментира темата за Северна Македония.

Македонският външен министър Буяр Османи заяви вечера, че България и Северна Македония имат още три дни, за да намерят решение и да се отблокира процесът за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз.

В петък Каракачанов обяви пред парламента, че няма да дадем съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС, ако не бъдат изпълнени някои условия.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петьо Гюдюлев

author
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

От БЛС поискаха спешно отваряне на денонощни аптеки

Денонощните аптеки в България са около 30