Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Осем въпроса за „Козлодуй 7” към енергийния министър Петкова

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Юристи, икономисти, енергийни експерти и политически представители, наблюдаващи проблемите с атомната енергетика в България, задават осем въпроса към министър Теменужка Петкова във връзка с обявеното миналата седмица намерение за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Въпросите са зададени със заявление според Закона за достъп до обществена информация.

Сред подкрепящите исканата информация са проф. Георги Касчиев, инж. Иван Хиновски, доц. Красен Станчев, биопроизводителите Албена Симеонова и Пепо Петров, Фондация за околна среда и земеделие, съпредседателят на „Зелено движение“ Борислав Сандов, проф. Никола Янков, д-р Петър Кърджилов и други. Те са на мнение, че на българското обществото се дължи много повече прозрачност и коректност относно намеренията за развиване на нови ядрени мощности.

Осемте въпроса към министър Теменужка Петкова:

  1. Кои са споменатите от Вас и от министър-председателя международни експерти, които са били ангажирани от българска страна? Моля да ми бъде предоставена информация за имената им, експертния им опит, свързан с проекти за изграждане на ядрени съоръжения, както и при какъв ред и процедура са наети, от кого, за каква услуга и срещу какво възнаграждение.
  2. Моля да ми предоставите в пълен обем сканирано копие на Ваш „Доклад за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената със Заповед № АА-04-30 от 21 февруари 2020 г. на председателя на Агенцията за ядрено регулиране площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй“ в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси“, представен от Вас на заседанието на Министерки съвет на 20.01.2021 г.
  3. Подготвя ли се процедура и, ако – да, каква, за възлагане на посочените в т. 3 от Решението на МС правен анализ и модел за финансово структуриране на проекта на консултанти или същите ще се разработват от експерти от Министерство на енергетиката/БЕХ ЕАД и дружествата от групата на БЕХ ЕАД.
  4. За 9 години – от създаването на дружеството „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД през 2012 г. какви анализи (правни, финансови, технически и др.) са извършвани, от кого и на каква стойност?
  5. Отказът на компанията „Уестингхаус“ да доставят реактор АР1000 за България за изграждането на Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“ оповестен ли е официално и, ако- да, от кого и кога?
  6. Изгубило ли е своето правно действие Решението по ОВОС за Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“, издадено на 27.01.2015 г. , предвид разпоредбата на чл. 99, ал. 12 от ЗООС?
  7. Подготвяте ли необходимите документи за приемане от Министерския съвет на решение по чл. 45 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, Раздел IV. Особени правила при изграждане и експлоатация на ядрени централи за изграждане на Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“?
  8. Продължават ли преговорите с допуснатите участници в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“?

Припомняме, че миналата седмица бе обявено намерението реакторите, предназначени за проекта АЕЦ „Белене“, да бъдат прехвърлени за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ на втора площадка. Съгласно решението на Министерски съвет, министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“, да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта, както и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка.

Решението Българският енергиен холдинг (БЕХ) да влезе в преговори със САЩ за разработване на нови ядрени проекти и конкретно да се направи проучване на възможностите за изграждане на ядрена площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“, бе взето през октомври миналата година. И в енергийната стратегия на България до 2030 г. е заложено изграждане на 2000 мегавата нови ядрени мощности.mossaika

Едновременно с това през юни 2018 година Народното събрание размрази официално 30-годишния проект за втора ядрена централа в България – „Белене“.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ „Белене“ бе въведен от Народното събрание през 2012 г. – в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Темата за проекта АЕЦ „Белене“ обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност. През май 2019 г. бе открита процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“, а една година по-късно тържествено бе обявено, че кандидатстват американци, французи и руснаци. 

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НВО за 10 клас на 10 юни почва с 3 часа по-късно заради изборите предния ден

Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература...

Испанската полиция разби международна група за измами с медицински канабис

Испанската полиция съобщи в събота, че е ръководила международна...

Инфлацията през март спадна до 3% на годишна база

Инфлацията през месец март е 0,2%. На годишна база...

Двама мъже са задържани за кражба на 180 хил. лева от къща в Костинброд

До момента е установена кражбата на парична сума в...

Емблематична сграда в София става хотел на Робърт де Ниро

Американска марка за луксозни хотели, чийто съосновател е актьорът...

Иран: Плененият товарен кораб в Ормузкия проток е нарушил морските закони

Товарният кораб MSC Aries, плаващ под португалски флаг, който...

Иран привика посланиците на Великобритания, Франция и Германия

Министерството на външните работи на Иран привика в неделя...

САЩ заявиха, че няма да поемат „бойна роля“ в Украйна

Съединените щати не възнамеряват да поемат „бойна роля“ в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img