Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Минеков разказа как са лъскани лъвовете на Лъвов мост и как са отрязани краката на коня на Царя

Реставрация на паметника на Левски, която е била обявена от Столична община, не се е състояла. Това обяви на пресконференция служебният министър Велислав Минеков, който обеща всяка седмица да докладва за нарушенията открити от него в предишните управления. Минеков не пропусна да отбележи, че все още някои медии мълчат за откритите нарушения.

Става дума за посегателство не само върху Левски, но и върху паметник от национално значение. Паметникът е държавна собственост, а всичко около него е общинска собственост. Не знам защо Общината е натоварена с реставрация, която всъщност е ремонт„, поясни той.

Ремонтът започва със становище на Министерство на културата, в което не става дума за реставрация, а за „Възстановяване на липсващи метални елементи по канделадрите на паметника „Левски“ в София. Проектът е прехвърлен към Столична община, създадена е Междуведомствена комисия, констатациите са от Столична община, а не от Института за недвижимо културно наследство.

В констатациите обаче става ясно, че има поразии – по възлагане на район „Оборище“ е изготвен проект за ремонт и обновяване на съществуващите настилки и зелените площи, принадлежащи на Паметника на Васил Левски. Въпреки това Комисията предлага в края да се изготви проект за цялостна консервация и реставрация, нещо, което не съществува и потъпква Закона за културното наследство. „Няма нито проект, нито съгласуване, повикани са зидари, тенекеджии и общи работници да се докоснат до светинята, зелените площи не са оправени, чимшири не са засадени„, обясни Велислав Минеков.

От думите му стана ясно, че „престъплението е в начина на одобрение на проекта, за който си има ясни правила. А в случая с паметника Левски имало после и проект за ремонт и обновяване на прилежащото пространство, всичко завършва с едно становище за възстановяването на липсващи метални елементи. Всичко това е от 2013 г.“, каза Минеков.

Втори случай с поругаване на паметта на Апостола Васил Левски е в ремонта на бившия Конак през 2013 г., Национална галерия, а преди това и дворец.

Архитектите запазват основите на Конака и е била оценена тяхната стойност за историята, но това е било унищожено от един министър във връзка с намерението му за усвояване на средства по време на този нещастен ремонт в Националната галерия. Фалшификациите на ремонта са различни видове, обясни министърът.

Трети случай с реставрация – на Лъвов мост.

Ремонтът на Лъвов мост също е наричан реставрация. Той е с категория „Местно значение“. Има изисквания в становище на Министерството, което се очертават най-вече около настилката по моста, велоалея, осветление, храсти, пълзящи растения, но няма съгласуван проект за реставрация. Твърди се, че ще бъде извършена консервация и експониране на археологическа структура Римски мост и че ще има аварийно археологическо проучване и наблюдение – такова нещо няма„, категоричен е Велислав Минеков.

Този ремонт по думите му е извършен от нелицензиран майстор, посочен еднолично от министерството.

Минеков попита къде е Асоциацията на реставраторите.

Коментар той направи и на „почистването от оксидация на самите фигури„.

Това, по думите му, е извършено със стоманени четки и ъглошлайф.

Четвърта реставрация – на Паметника на Цар Освободител Александър II, продължила 3 месеца.

По думите на министър Минеков паметникът е бил демонтиран безобразно с прерязване на крайниците на коня с ъглошлайф на 5 септември 2012 г. От 2012 г. започва общуването между Столична община и Министерство на културата, но до момента на прерязването на копитата на паметника няма никакъв одобрен проект. Столична община възлага всичките тези ремонтни действия на Камарата на строителите в България, като става дума, че средствата ще бъдат осигурени от Руската хуманитарна организация „Поколения“. Няма проверка на строителните дейности.

Велислав Минеков ще иска цялата документация, дори и чрез Министерство на финансите и Икономическа полиция.

В заключение той добави случая с ремонта на Ларгото, продължава да се търси истината „заради обидата“.

Министерство на културата ще иска създаване на Европейски център за култура и изкуство на остров Св. Кирик в Созопол, проведена е среща с вицепрезидента Илияна Йотова по желание на посланика на Франция. Там се предвижда и реставрация на сградата на военното училище, започват да се определят параметри, като вече е дадена подкрепа на Лувъра.

„Всякакви опити това нещастно парче земя да бъде разграбено, ще бъдат прекратени. Ще разговарям с кмета на Созопол. Желая това да бъде съвместно действие между нас и кметството в Созопол“, поясни Минеков за остров Кирик.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мицотакис отхвърли тайна сделка със Зеленски

Премиерът Кириакос Мицотакис каза в петък, че няма споразумение...

Територията на залата „Крокус сити хол“ край Москва все още е отцепена (ВИДЕО)

Територията на залата "Крокус сити хол" в Красногорск край...

Израел е близо до сделка с Хамас

Предстои размяна на затворници срещу заложници

Франция: Подкрепата за Украйна може да не се ограничи до оръжия

Русия не трябва да очаква Западът да ограничи подкрепата...

16 задържани при акция срещу битовата престъпност в Пазарджик

Шестнадесет лица бяха задържана при спецакция срещу битовата престъпност...

Румен Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Народното събрание следва да постанови акт по указа на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img