Опит за преврат в Судан (ВИДЕО)

Прочитания 9829
0 0

В Судан е имало опит за преврат и сваляне на правителството, който според националната телевизия се е провалил, съобщава БиБиСи. 

Имаше неуспешен опит за преврат, хората трябва да се изправят срещу него„, съобщават държавните медии, но не идентифицират заговорниците.

Доклади от столицата Хартум и близкия Омдурман казват, че е имало интензивна военна дейност, а мостовете през река Нил са затворени.

Заговорниците са се опитали да превземат сградата на държавните медии, съобщава АФП. Видео в социалните медии показва бронирани превозни средства по улиците на града.

Съобщава се, че правителството е казало, че се вземат мерки за ограничаване на ситуацията. Според „Ройтерс“, военният говорител Мохамед Ал Факи Сюлейман коментира, че разпитът на заподозрените скоро ще започне.

Всички участници в неуспешния опит за преврат в Судан са задържани. „Ситуацията е под контрол, всички участници са арестувани. Срещу тях е започнало разследване.“

По-рано телевизионният Al Arabiya съобщи, че група офицери от бронираните сили измежду поддръжниците на бившия президент на страната Омар Башир извършват преврат и се опитват да завземат властта в Судан от членовете на управляващия Суверен съвет.

Според телевизионния канал заговорниците са командвани от генерал-майор Абдел Баки Бакрауи. Всички те са свързани с ислямистката асоциация „Мюсюлмански братства„.

Общо задържани са около 40 офицери, включително Бакрауи. Армейското командване е знаело за предстоящия преврат и от известно време е наблюдавало неговите подбудители.

Почти всички центрове на съпротива са неутрализирани и въоръжените сили се опитват да неутрализират заговорниците, които все още са на свобода. Армията е обградила щаба на бронирания корпус, но се опитва да избегне използването на сила.

Преди две години дългогодишният владетел на страната Омар Башир бе свален.

След това споразумение за споделяне на властта се създаде правителство, включващо военни, цивилни представители и протестни групи.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Под 1% са карантинираните учители и ученици, най-много във Велико Търново

Служебният министър на образованието Николай Денков представи данни за заболеваемостта в страната от 20 септември – 0.71% карантинирани учители, ученици – 0.44%. Към 15 септември цифрите са били съответно 0.6% и 0.31%. Има плавно покачване, при радикално – ще се затварят училища, обясни той. Най много ученици в карантина има […]