Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Омбудсманът поиска компенсация за домакинствата заради високата цена на газа

Снимка: архив БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министър-председателя в оставка Кирил Петков и до енергийния министър в оставка Александър Николов, в която настоява държавата да компенсира домакинствата на природен газ, съобщават от пресцентъра на природния защитник?

Причината е внесеното от „Булгаргаз“ ЕАД заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за безпрецедентно голямо увеличение на регулираната цена на синьото гориво от 1 август 2022 г. Съгласно публикуваното заявление цената на природния газ от обществения доставчик за м. август 2022 г. следва да бъде 286,84 лв. /мегаватчас или с 54,07% над действащата в момента цена в размер на 186,17 лв. /мегаватчас.

Ковачева изтъкна, че заявената от „Булгаргаз“ ЕАД нова цена е два пъти по-висока от утвърдената за месец юни 2022 г. в размер на 141,76 лв. /мегаватчас, която беше включена в прогнозите на КЕВР при определянето на регулираните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия от високоефективното комбинирано производство на дружествата от сектор „Топлоснабдяване“ за ценовия период от 01.07.2022 г. до 30.06.2023 г.“, пише общественият защитник.

Диана Ковачева настоява спешно да се поднови правителствената Програмата за компенсиране на домакинствата във връзка с високите цени на природния газ.

Категорично е становището ми, че регулираните цени на електрическата енергия, на топлата вода и на централното отопление вече прехвърлят предела на социалната поносимост за огромното мнозинство от потребителите, а поисканото безпрецедентно поскъпване на природния газ отива далече отвъд тази граница. Енергийните разходи на домакинствата нарастват взривообразно на фона на рекордно висока годишна инфлация в България, която през м. юни 2022 г. възлиза на 16,9%, по данни на Националния статистически институт„, аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева предупреждава, че ескалацията на цените на природния газ застрашава възможността на хиляди български граждани да посрещат свои основни битови потребности.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните...

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

FT: НАТО и ЕС натискат Гърция и Испания да предоставят ПВО на Украйна

Гърция и Испания са подложени на силен натиск от...

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

1454 лв. месечно са нужни за издръжката на един работещ

1454 лв. месечно са нужни за издръжката на един...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img