Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Омбудсманът поиска държавата да поеме разходите за лекарства на деца с онкохематологични заболявания

Снимка; архив БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за лечението на деца с онкохематологични заболявания и с ревматологични и ендокринологични проблеми, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Поводът е сигнал до институцията от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Заради нормативно определената забрана за финансиране с публични средства (от НЗОК) на лекарствени продукти извън разрешените за употреба, се нарушава правото на децата с такива заоблявания на качествено лечение.

Мнението на специалистите е, че за да бъде решен този проблем, е необходимо спешно приемане на изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти за хуманната медицина.

Според омбудсманът какъвто и вариант да бъде избран, е необходимо да има спешно решение, с което да се гарантира, че няма да бъде спряно лечението на деца, особено на тези, за които то е животоспасяващо.

„Като министър на здравеопазването, вярвам, че отчитате изключително трудната ситуация, в която изпадат десетки семейства, родители, близки, чиито деца ще бъдат лишени от навременно и качествено лечение, а те ще бъдат изправени пред невъзможността да заплащат много високи месечни суми за лекарства, ще прибягват до дарителски кампании, които често нямат устойчив резултат. Още повече, че развитието на съвременната фармакологията е останала в дълг към малките пациенти, защото развитието и тестването на педиатрични лекарства остава незадоволително и днес“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева изтъкна, че родителите настояват за отговорно национално отношение към здравето на техните деца, защото доста често за лечението на децата им се прилагат именно лекарства, които са извън разрешените за употреба в педиатрията, или по кратката си характеристика се прилагат при други заболявания.

По думите на обществения защитник предвид ситуацията и нуждите на децата, много често тези медикаменти се ползват „извън кратката им характеристика“, особено когато не е известна друга алтернатива за лечение. Като подкрепа на исканията на родителите, водещи онкохематолози, неонатолози и ревматолози отбелязват, че при тези случаи на лечение с такива медикаменти, те обезпечават целия процес, като прилагат висококачествени доказателства и много добре оформена медицинска документация, при спазване на всички допълнителни разпоредби за целесъобразност, проследяване на ефективността и безопасността при употреба на лекарства без предписание. Такава е световната практика като досега тези лекарства са се поемали и в България от Националната здравноосигурителна каса, а преди това от Фонда за лечение на деца“, допълва общественият защитник.

Омбудсманът подчертава, че в искането си родителите се позовават на съществуващи европейски модели и практики на заплащане с публични средства на лекарствени продукти, които са извън разрешението за употреба за деца.

Ковачева посочи, че темата за качествени здравни грижи и приятелско настроено към децата здравеопазване дълбоко вълнува хората и следователно системно присъства в моята работа.

Тя настоява при разглеждане на поставените проблеми с лекарствата на децата, да бъдат отчетени всички обществени мнения и позиции – на професионалните общности, на родителите, за да бъде намерен баланс между отговорностите и очакванията към Министерството на здравеопазването, което съгласно Закона за закрила на детето е специален орган за закрила.

„Като независим орган за защита на правата на децата, винаги съм подчертавала, че децата трябва да бъдат приоритет на всяка национално отговорна политика, особено тези, които поради своето заболяване са в особено уязвима ситуация. За изпълнение на тези принципи и въз основа на разпоредбите на Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка да разгледате спешно исканията на Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ и на родителите на деца, за които има реален риск да останат без животоспасяващо медикаментозно лечение, като предприемете необходимите действия, с които правото на децата на индивидуално лечение, в посочените случаи да бъде гарантирано“, категорична е Диана Ковачева.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

Групата на ПП-ДБ в Общинския съвет в Плевен се разпуска

Тримата членове на коалицията стават независими

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

Сенатът на САЩ придвижи чуждестранната военна помощ

Отпускането на милиарди долари чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

Групата на ПП-ДБ в Общинския съвет в Плевен се разпуска

Тримата членове на коалицията стават независими

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img