Омбудсманът критикува бързото въвеждане на зелените сертификати

Views 1471
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева категорично не одобрява оставянето на децата заради тъмночервената зона, в която се намира цялата страната. Онлайн обучението не може да бъде наречено качествено обучение. Поколения ще има белег от онлайн обучението, малките деца не могат да бъдат обучавани вкъщи, каза омбудсманът в ефира на БНТ.

Според нея трябва да има гъвкави форми на обучение – там, където родителите отказват децата им да бъдат тествани, да могат да останат онлайн, но трябва тези, които се тестват и са здрави, да се върнат на училище. Ковачева посочи, че ваксинирането е доброволно и не трябва да бъде задължително.

Ковачева вижда разминаване и разнобой между лекарите за ваксинацията. Въпросът с антителата трябва да бъде решен и ако се дава сертификат след първа доза какво става с хората, които са преболедували и имат висок титър на антитела, запита Ковачева.

Тя посочи и друг проблем – хората, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински причини. На гражданите не беше оставено достатъчно време да се ваксинират, трябва да има предсказуемост и какви мерки да предприемат. Към момента, откакто влезе заповедта за зелените сертификати, нито има безплатни тестове, нито хората могат бързо да реагират, отбеляза Ковачева.

Диана Ковачева заяви, че заповедта на здравния министър е оспорена от няколко страни, но според омбудсмана въпросът е свързан с много краткия срок, в който хората не успели да реагират.

Тя получава сигнали от пациенти от това, че нямат достъп до ковид зоните. Към настоящия момент откритите ковид зони не са достатъчни, а на места, като Видин и Силистра, няма изобщо такива центрове. Хората, които нямат достъп до ковид зоните, как да си получат безплатните лекарства, запита омбудсманът.

Във връзка с растящите сметки на ток и парно, Ковачева заяви, че е изпратила запитване до министъра на енергетиката дали има енергийна готовност страната за предстоящия есенно-зимен сезон. Държавата трябва да поеме част от тази тежест, за да може хората да се справят през есенно-зимния сезон, настоя тя.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Йоргова

Айя Йоргова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Николай Денков: Или тестваме децата, или те остават вкъщи

Щадящите тестове за малките ученици ще бъдат в сила, докато заболеваемостта падне до 100 на 100 000 души. Надявам се да се преброим със страховете, защото са неоснователни. Това заяви образователен министър Николай Денков в сутрешния блок на БНТ. По думите му децата, които са преболедували и имат антитела, няма […]