Октомври добави още близо процент инфлация

Екип на News24sofia.eu
Views 2349
0 0

За една година потребителските цени у нас са се увеличили с 17,6%, а октомври месец добавя 0.9%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията от началото на годината (октомври 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 15%.

През октомври 2022 г. цените на редица стоки и услуги са се увеличили, спрямо предходния месец на годината. Ръст на цените има в здравеопазването с 2,1%, образование с 1,4%, хотели и ресторанти, както и разнообразни стоки и услуги.

Спрямо септември най-много са се увеличили цените при облекло и обувки (с 7%), развлечения и култура (с 2,7%), хранителни продукти и безалкохолни напитки (с 2,3%). Намаление на цените се регистрира при: жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (2%), транспорт (1,4%) и съобщения (0,1%).

Най-сериозно е обаче е поскъпването при основните хранителни стоки като значителни ръстове се отчитат при прясно мляко (7,6%), картофи, яйца (5,5%), кашкавал (6,5%), сирене (4,2%), кисело мляко, ориз, сол (6,2), различни видове меса, колбаси, захар и др.

През октомври, в групите на нехранителните стоки и услуги е регистрирано увеличение на цените при: банкови услуги и такси – с 5,9%, пелети – с 2%, дърва за отопление – с 1,5%, такси за поддръжка в съсобствени жилищни сгради – с 1,4%, кина и театри – с 1,3%, климатични инсталации – с 1,1%

Най-голямото регистрирано намаление на цените е при централно газоснабдяване – с 30,8%, пътнически въздушен транспорт – с 22,9%, метан за ЛТС – с 21,3%, услуги по краткосрочно настаняване – със 7%, автомобилен бензин А95Н – с 3,5%, застраховки, свързани с жилището и автомобилни застраховки – с по 3,1% и т.н.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

40-годишен опита да изнасили малолетно дете във Варна

За опит за блудство с малолетно момиче е задържан 40-годишният П.Г., съобщават от Районна прокуратура – Варна. Спрямо събраните доказателства, на 13 ноември мъжът е притиснал детето във входа на жилищен блок във Варна и се опитал да го изнасили. Насилникът е задържан за 72 часа, а по случаят е образувано досъдебно производство от […]