Окончателно удължиха Бюджет 2021 г. до март 2022 г. (ОБНОВЕНА)

Views 18821
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Депутатите окончателно приеха удължаването на действието на Бюджет 2021 до края на март 2022 г. Той ще важи до края на март, когато се очаква вече да бъде приет новият годишен бюджет. Така на практика се урежда изплащането на компенсациите за пенсионерите, които през януари получиха по-ниски общи доходи от преизчислена пенсия и COVID добавка спрямо декември миналата година.

Върху COVID добавката няма да може да се налага и запор – депутатите приеха предложението на омбудсмана Дияна Ковачева. То беше внесено от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански при гласуването вчера в ресорната бюджетна комисия. С приемане на удължаването се запазва размерът на минималната работна заплата от 650 лв. Запазва се и размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

В законопроекта се посочва, че максималните размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети, и максималните размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, са в размер не повече от 25 на сто от годишните размери за съответния показател. С удължаването на бюджета се отблокират и ваучерите за храна, които не можеха да се отпускат заради забавянето на бюджета. Към момента тяхната стойност е 80 лева.

Самият дебат продължи над два часа в пленарна зала, а в същото време вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи акценти в бюджета за 2022 г. Депутатите от ГЕРБ-СДС настояха това да стане официално в парламента. Депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев обяви, че промяната е тук и проектобюджетът за тази година вече бил внесен.Промяната е тук, колкото и да не ви харесва. Скъпи уважаеми членове на опозицията, бюджет има, така че не е вярно, че ще го правим до март“, каза той и допълни, че бюджетът за 2022 година предвиждал 710 лв. минимална работна заплата, безплатни детски градини, 2,5 млрд. лв. за пътища и инфраструктура и премахване на ин хаус поръчките. Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин посочи, че най-вероятно става въпрос за неговото представяне пред медиите днес. Това доведе до допълнителни пререкания между управляващите и опозиция не по темата за удължаването на бюджета, а за Бюджет 2022.

От ГЕРБ-СДС бяха категорични, че управляващата коалиция е имала достатъчно време, за да приеме бюджет за 2022 г., вместо да удължава мерките, приети от ГЕРБ с бюджета за 2021 г. „Колеги, това, което гласувате днес, е унижение, то не е унижение за някой друг, а е унижение за вашите партии, за тези коалиции, които участват в това управление“, заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

Той посочи, че до този момент бюджетът е можел да бъде внесен, вместо управляващите да ходят на почивка или на кино. Ненков добави, че с удължаването на разпоредбите от Закона за държавния бюджет управляващите си печелят време и си „измиват ръцете“ до март.

Колегата му Кирил Ананиев коментира, че забавянето на бюджетната процедура е „едно разпускане на бюджетната и финансовата дисциплина“. Десислава Атанасова, председател на парламентарната група ГЕРБ-СДС, попита: „Защо беше тази актуализация през лятото? Да, сега очакваме да се появят онези осем милиарда, за които вие твърдите, че са били откраднати, в бюджет 2022 г. когато и да се появи самият той?“ Тя допълни, че след Виденовата зима през 1997 г. сега можело да се окаже, че имаме и „Кирова зима“.

Искрен Митев, депутат от „Продължаваме промяната“, коментира, че датата 31 март е определена за сигурност. Севим Али, депутат от ДПС, отбеляза, че неговата парламентарна група няма да подкрепи подход на замразяване на социалните плащания, особено при ръста на цените. От БСП призоваваха дебатът да се води по конкретните предложения и да не се правят политически изказвания. Причината е, че депутатите от ГЕРБ-СДС неколкократно коментираха, че вместо да правят бюджет, членове на кабинета са присъствали на премиера на филм.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Кирил Петков нахока Русия за позицията за НАТО

България е суверенна държава, заяви от трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков за искането на Русия натовските войски да се изтеглят от територията на страната. Министър-председателят се отзова на призивите за реакция от страна на опозицията в парламента. По думите му отдавна сме направили избор да сме член на […]