Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Около 50% от студентите не завършват

Това, което стана ясно през последните дни от картата на висшето образование и данните в нея е, че около 50% от приетите студенти в 1 курс напускат висшето образование, защото не успяват да завършат. Изводът е на служебния министър на образованието Николай Денков, който се позова на данните от картата на висшето образование.

Висшите училища сами решават как да приемат своите студенти„, заяви той на въпрос дали се очакват промени в приема на студентите във ВУЗ-овете в кандидатстудентската кампания.

Широко отворената врата в началото не означава, че всеки успява да завърши. Понякога се оказва, че завършват само около половината студенти. Това е общо за всички висши училища, за почти всички професионални направления, с изключение на тези, които са със силно мотивирани студенти„, подчерта Денков.

По думите му в специалностите „Медицина“ и „Фармация“ има по-малко отпаднали студенти. Като цяло това е един модел на висше образование, приет в целия свят – широк достъп, след което оцеляват тези, които учат сериозно.

Във връзка с основния проблем на училищата при участие в програмата „Почивка на море“, Денков призова да се изчака събирането на документите и тогава да се анализират какви са проблемите.

Отговорихме по най-добрия начин в момента. Вече имаме две заявки за участие, като три са постъпили днес. Има интерес към програмата, но трябва да се изчака, за да се види как ще продължи събирането на заявките, уточни Денков.

Той подчерта, че учителите заслужават по-добро заплащане за труда, който извършват, но заплащането ще се извърши по реда на наредбите.

Денков увери, че няма допуснати грешки и нещата изглеждат спокойни и спрямо очакванията след Националното външно оценяване след 7 клас.

Малко по-рано служебният министър на образованието Николай Денков награди отличниците, които са придобили квалификация по професия „Приложен програмист“ по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“.

В ресорното министерство Денков заяви, че оценява усилията и успехите на учениците. Много ми се иска и с вас да се случи нещо подобно, да се реализирате като програмисти, както сина ми, и да намерите щастие в работата, с която се захващате, защото това осмисля живота на всички ни, каза министърът.

Имаме много добро представителство и на момчетата, и на момичетата в тази професия. Това е нещо, с което можем да се гордеем, доволен е министърът.

Над 2300 ученици са преминали през програмата. 164 ученици са завършили програмата тази година, като 49 от тях са били с отличен успех, 29 са започнали работа като програмисти и 16 са на стаж.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Трима са убити при израелски удар в Рафах

Това твърдят палестински източници

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Калин Стоянов: Бившият директор на ГДБОП се е срещал с Нотариуса

По негово време жената на Нотариуса е назначена в МВР

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

Сунак впряга британците на работа с по-строги правила за болничните

Британското правителство ще се стреми да затегне правилата за...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img