https://www.gerb.bg/bg

Общественият съвет към ЦИК: Хаос с протоколите, добре, че не гласуваха повече хора

Снимка: БГНЕС

Оценката на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) за провелите се избори 2 в 1 на 9 юни – хаос с попълването на изборните протоколи.

Пред News.bg зам.-председателят на ОС към ЦИК Стефан Манов обясни, че все още няма пълна обобщена оценка на всички организации за провелите се избори, но на първо четене се отбелязва отново хаосът в изборните резултати – в протоколите, които явно, докато има смесено гласуване с хартия, ще са неотлъчна част от българската изборна реалност. Другият сериозен проблем е намаляване на избирателната активност за пореден път. Третият проблем – по технологията имаше проблем с некачественото отпечатване на разписките от машините за гласуване. Явно този въпрос трябва да бъде анализиран технологично, защото въпросите около качеството на хартията не могат да обяснят всичко – защо подобен род бъгове се срещат, поясни Манов.

Той допълни, че за машинното гласуване е имало няколко конкретни сигнала, в които се е твърдяло, че са се появявали плакати на екрана на машината, обясняващи начина на гласуване, а не за кои избори може да гласува избирателят.

Не мисля, че вече машинното гласуване затруднява когото и да било технологично, но това, което е по-скоро важното, е, че не се използва машинното гласуване пълноценно – да се използва резултатът, генериран в машината, вместо да се броят ръчно разписките„, каза Манов.

Според него добре, че не са гласували повече хора на изборите, защото изборните резултати и досега нямало да са готови.

Неизползването пълноценно на машинния вот с едно натискане на бутона би ни дал приключен, прегледен и честен вот, както имахме през 2021 и 2022 г. Моето съжаление продължава да е в тази посока и неизползването предимствата на машинното гласуване в изборните процеси„, съжали Манов.

В детайли тепърва общественият съвет към ЦИК ще разгледа видеозаписите за недействителните бюлетини като типология, а и изобщо начинът, по който комисиите изпълняват своята работа след края на изборния ден.

Стефан Манов посочи, че причината за ниската избирателна активност по време на изборите на 9 юни се дължи на подронването и ерозията на интереса на избирателите към възможностите за решаване на проблемите на страната чрез избори. Видно е, че не може да се събуди интересът в избирателите, които виждат пореден парламент, който си отива, без да е реализирал основните задачи, които са пред него, коментира Стефан Манов.

По думите му няма светлина в тунела как да се обърне тенденцията да има по-висока избирателна активност, за протестния вот или по-екзотични гласувания с резултата на изневиделица изникналата „Величие“. За избирателната активност не може да се говори за твърди ядра, защото точно някои от твърдите ядра не отидоха да гласуват. Политическата криза е трайна в обществото, изтъкна Стефан Манов.

Перспективите от тази гледна точка не са много розови, но предстои дали това няма да завърши в поредната изборна кампания, по думите му.

Той не смята, че така наречените „мъртви души“ са повлияли върху изборния резултат. Мъртвите души са удобен момент за политическа дъвка от страна на партиите, поизтърка се темата, посочи Стефан Манов. И обясни – тези хора реално не са починали хора, а това са българските избиратели извън страната, които са в избирателните списъци в страната. Впрочем тези, които отбелязват, че на евроизборите е имало по-висока избирателна активност спрямо изборите за Народно събрание, се бъркат, защото причината за това е начинът, по който се сформират избирателните списъци за еврозибори. От тях биват заличени лицата, които имат настоящ адрес в страна извън ЕС – Великобритания, САЩ, Русия, Швейцария. В този смисъл избирателният списък за изборите за Европейски парламент съдържа по-малко избиратели от този за Народно събрание, в който са всички български граждани над 18 години, без значение къде живеят по света, подчерта Манов.

Той добави още, че политическата безизходица е не по-малка от 49-то Народно събрание.

Чудесата на българската политическа система са неизчерпаеми и ще видим какво ще ни предложат 240-те депутати„, каза още Стефан Манов за предстоящото 50-ото Народно събрание.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Никой не знае какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

Няма публична информация какво се е случило по разследването...

Тази година още хеликоптери за гасене на пожари няма да има

Тази година хеликоптери за гасене на пожари няма да...

Съдът остави в ареста двамата медици, източвали НЗОК

Двамата медици от Пловдив, източвали НЗОК, остават в ареста, съобщава...

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Опитите Русия да бъде въвлечена във втора мирна среща...

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пожар затвори основния граничен пункт между Северна Македония и Гърция

Министерството на вътрешните работи (МВР) на Република Северна Македония...

Димитър Главчев апелира земеделци и строителни фирми да помогнат с пожарите

И досега координацията между институциите във връзка с пожарите...

Киев решен да получи членство в НАТО

На срещата на върха на НАТО бяха взети важни...

БСП готова на разговори за кабинет в третия мандат (ВИДЕО)

Първият и вторият мандат били видимо изчерпани

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Съдът остави в ареста двамата медици, източвали НЗОК

Двамата медици от Пловдив, източвали НЗОК, остават в ареста, съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg