https://www.gerb.bg/bg

Обществения съвет към Националната детска болница алармира за натиск чрез институциите

Снимка: Булфото

В последните няколко седмици Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и членовете на консултативния орган към Министерството на здравеопазването (МЗ) са подложени на натиск чрез използване на различни органи и институции. Това се казва в позиция на Обществения съвет, адресирана до президента Румен Радев, здравния министър, Министерския съвет (МС), депутати от 49-то Народно събрание (НС) и медиите. Позицията е публикувана в профила на адвокат по медицинско право Мария Шаркова от консултативния орган. В нея се алармира и за публично отправяне на квалификации и обвинения, далеч „извън рамките на добрия тон и здравия разум“.

От Обществения съвет посочват, че основната му роля винаги е била насочена към осигуряване на максимална прозрачност за обществото в процеса по изграждане на Национална детска болница и конструктивна комуникация с ресорния министъра и Здравната инвестиционна компания за детска болница, така че проектът да бъде реализиран в оптимален период от време, при спазване на европейски стандарти за качество. Заявяват също, че работата на всеки член на консултативния орган е доброволна и безвъзмездна и тя се ръководи само от правилата за дейността на Обществения съвет. Изтъкват и че всяко тяхно заседание се протоколира, а протоколите и отчетите са публични.

„Всеки един от нас в рамките на своята професионална история и опит е отстоявал каузата за детското здравеопазване като основен приоритет на държавата“, пишат от Обществения съвет. Затова не искат да принизяваме дискусията за развитието до лични нападки, обвинения и противопоставяне между частни и публични интереси.

В позицията се казва още, че още преди създаването на консултативния орган, като граждани и професионалисти в различни сфери, членовете му са критикували политиките в областта на детското здравеопазване. Като членове на Обществения съвет пък те поставяли пред всички институции с правомощия в сферата на здравеопазването въпроси за съвместимостта на различни проекти за изграждане на лечебни заведения за болнична помощ с проекта за Национална детска болница. „Това е съвсем логично, защото в една детска болница или в многопрофилна болница с детски структури следва да се гарантира качествено лечение на всякакви случаи, включително тези, които са тежки, трудоемки и изискват голям ресурс“, се изтъква в позицията във връзка с проекта за изграждане на частна болница с детско отделение „Мама и аз“, за който служебният кабинет даде разрешение, но после го оттегли заради мащабната негативна реакция, а инвеститорът („Търговска лига“) се отказа от първоначално избраното име и педиатричната насоченост на лечебното заведение. Впоследствие процедурата по издаване на разрешение за изграждане на частната болница бе рестартирана, а от Обществения съвет обявиха, че срещу тях са подадени сигнали в ДАНС от инвеститора заради позициите им срещу неговия проект.

От консултативния орган изтъкват още в позицията си, че всички грижи за децата трябва да са безплатни и да не зависят от финансовите възможности на родителите им. Добавят също, че Националната детска болница следва да осигури комплексна медицинска и психологическа грижа за децата. Според обществения съвет държавата основен приоритет за държавата трябва да бъде кадровото, материалното и финансово обезпечаване на тези дейности.

Що се отнася до взетите решения на Министерски съвет и твърденията, че са взети под натиск след изказвания на членове на Обществения съвет, бихме искали да изясним следното: Обществения съвет и неговите членове са изразявали притеснения относно политиката на държавата по отношение на детското здравеопазване, а не притеснения от един или друг частен субект и неговите инвестиции. Бихме се радвали действително да имаме това влияние върху общественото мнение, което „Търговска лига“ ни придава в публичните си изявления, но всъщност фактите показват съвсем друго“ се посочва още в позицията.

От Обществения съвет изтъкват, че възражения срещу решението на МС за одобряване на инвестиционния проект са отправили редица организации от неправителствения сектор, президентът и политици, включително партийни лидери. От консултативния орган добавят, че предвид това въпросът с какви мотиви и по какви причини правителството е оттеглило даденото разрешение не трябва да се отправя към тях.

„Въпреки нашето притеснение от използваната лексика спрямо нас и подходите, чрез които се прави опит да се заглуши дейността на Обществения съвет, декларираме, че ще продължим дейността си съобразно установените правила и в полза на обществения интерес“, се подчертава в заключение в позицията.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Никой не знае какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

Няма публична информация какво се е случило по разследването...

Тази година още хеликоптери за гасене на пожари няма да има

Тази година хеликоптери за гасене на пожари няма да...

Съдът остави в ареста двамата медици, източвали НЗОК

Двамата медици от Пловдив, източвали НЗОК, остават в ареста, съобщава...

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Опитите Русия да бъде въвлечена във втора мирна среща...

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ, Израел и Палестина преговарят тайно

Миналата седмица американски, израелски и палестински служители са се...

Ексклузивно в News24sofia.eu! Кирил Петков и Деница Сачева се изгубиха в превода и във фейсбук

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и коалиция ПП-ДБ Кирил Петков...

Лавров: Западните ултиматуми към Русия са обречени

Руският външен министър Сергей Лавров на среща със швейцарския...

Проф. Пламен Киров: ПП-ДБ газят Конституцията с отлагането на втория мандат

Отново каруцата е сложена пред коня. Така започна коментара...

Руски пътнически самолет се разби край Москва след ремонт

Самолет "Сухой Суперджет" 100 Руски самолет "Сухой Суперджет" 100 катастрофира...

Божанов не е оптимист, че декларацията на ПП-ДБ ще получи широка подкрепа

Кога ще започнат разговорите по декларацията на ПП-ДБ зависи...

Фон дер Лайен залага на отбраната при втори мандат начело на ЕК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg