Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Обикновената настинка дава дългогодишен имунитет срещу COVID-19?

Някои форми на обикновената настинка могат да помогнат за предпазване от COVID-19. Това показва научно проучване, цитирано от „Дейли мейл“.

А имунитетът към новия коронавирус може да продължи до 17 години, показват изследванията на имунологични експерти.

Пациентите, които преди са имали настинки, причинени от вируси, свързани с COVID-19, наречени бетакоронавируси, могат да имат имунитет или да страдат от по-лека форма на заболяването, твърдят изследователите.

Бетакоронавирусите, по-специално OC43 и HKU1, причиняват обикновени настинки, но и тежки гръдни инфекции при най-възрастните и най-младите пациенти.

Те споделят много генетични особености с коронавирусите COVID-19, MERS и SARS, като всички те са преминали от животни към хора.

Смята се, че коронавирусите са отговорни за до 30 на сто от всички настинки, но не се знае конкретно колко са причинени от бетакоронавирусните типове.

Сега учените са открили доказателства, че някакъв имунитет може да е наличен в продължение на много години заради „паметта“ на Т-клетките на организма от атаки на предишни вируси с подобен генетичен състав – дори сред хора, които не са знаели за изложеност на COVID-19 или SARS.

Т-клетките са вид бели кръвни клетки и формират част от втората линия на защита на имунната система срещу всяка вирусна атака, която започва седмица след инфекцията.

Те отдавна се смята, че предлагат трайна защита срещу вируси и като такива се наричат ​​клетки с памет.за ученика

Новото проучване, ръководено от имунолога професор Антонио Бертолети и колегите му от медицинското училище Duke-NUS в Сингапур, предлага някои „забележителни“ открития за потенциалната роля на Т-клетките в борбата с COVID-19.

Защитният ефект на тези клетки срещу COVID-19 трябва да бъде доказан в още проучвания, но експертите твърдят, че пациентите, които са се възстановили от смъртоносния белодробен вирус SARS през 2003 г., показват имунен отговор на ключови протеини, открити в COVID-19.

Изследователите изтъкват: „Тези констатации показват, че Т-клетките, специфични за вируса, индуцирани от бетакоронавирусна инфекция, са дълготрайни, което подкрепя идеята, че пациентите с COVID-19 ще развият дългосрочен Т-клетъчен имунитет.

Нашите открития също така повдигат интригуващата възможност, че инфекцията със сродни вируси също може да предпази от или да променя патологията, причинена от SARS-Cov-2 (щамът на коронавируса, който причинява COVID-19).“

Взета е била кръв от 24 пациенти, които са се възстановили от COVID-19, 23 души, които са се разболели от SARS и 18 души, които никога не са били изложени нито на SARS, нито на COVID-19.

По-изненадващо според учените е, че половината от пациентите в групата, които не са изложени нито на COVID-19, нито на SARS, притежават Т-клетки, които показват имунен отговор на животинските бетакоронавируси – COVID-19 и SARS.

Това предполага имунитет на пациентите, развит след излагане на обикновени настинки, причинени от бетакоронавирус или евентуално от други все още неизвестни патогени.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

Стефан Тафров е водещият кандидат на „Да, България“ за евроизборите

Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на "Да, България"...

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img