Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Обединение на държавата, бизнеса, науката и образованието иска Радев

Време е България да покаже пълния си иновационен потенциал, като обедини усилията на държавата, бизнеса, науката и образованието. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в 17-ото издание на Националния иновационен форум, който тази година се проведе онлайн.

Според него рекордният бюджет на ЕС за иновации за следващия програмен период може да бъде основата, на която България да покаже пълния си потенциал от възможности.

Държавният глава подчерта, че укрепването на българската иновационна екосистема е в ръцете на хората, които виждат бъдещето в ума си и го създават със сърце и много талант.

По негови думи иновациите са сред ключовите инструменти за постигане както на устойчив икономически растеж, така и на балансирано развитие на регионите. Българската държава обаче все още била длъжник на хората, които работят за развитие на иновациите у нас.

Радев отбеляза, че разходите за научноизследователска и развойна дейност в България все още са далеч от средното за Европейския съюз ниво, а натрупаните проблеми с прозрачността на управленските решения, медийната свобода и върховенството на правото се отразяват пряко и върху условията за разгръщане на иновативна дейност.

Според него процесите на промяна у нас вече са започнали и сега е моментът за определяне на точните цели и планиране на действията за разгръщане на иновационния потенциал на страната ни.

Време е България да зададе тон за нов „прочит“ на условията, мерките, програмите и качеството на въвеждане на иновативни и креативни модели на работа занапред„, заяви президентът.

Той посочи и че през тази година страната ни се изкачва с две места напред в класацията на Глобалния иновационен индекс и е 35-а от общо 132 държави, като това е най-доброто представяне на страната ни от 2013 г. насам.

В последните две години, независимо от трудните условия, у нас расте броят на иновациите на работното място, продължава и ръстът на научните публикации с участието на учени от България, изтъкна президентът.

По негови думи е необходимо да бъдат подобрени показателите за пазарната среда и достъпът на предприятията до външен финансов ресурс.

Радев призова държавните и общински власти да имат решимост за проактивно поведение и поемане на ясни ангажименти в областта на политиките за образование, наука и иновации. Според него това ще допринесе за създаване на подходяща среда, в която дори най-малките икономически субекти у нас да могат да се включат в процеса на създаване и внедряване на нови иновативни изделия и услуги.

България в никакъв случай не е изоставаща страна и може да бъде водеща в редица важни области благодарение на своите иновативни, креативни и всеотдайни хора, подчерта президентът и допълни, че въпреки трудните условия, институциите трябва да направят всичко възможно, за да подкрепят иновативните идеи и усилия, за да бъдат те двигателят на прогреса и модернизацията на България.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И вторият обвиняем с Петя Банкова влезе в спешното (ОБНОВЕНА)

Задържаният за контрабанда Стефан Димитров е откаран от следствения...

ПП-ДБ: Това са предизборни, а не великденски добавки

От "Продължаваме промяната - Демократична България" представиха анализ да...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Първи за годината случай на морбили регистрираха у нас

Първи случай на морбили е регистриран за тази година...

Медведчук: Заради Зеленски Украйна продължава да губи територии

Продължаването на сегашния курс от украинския президент Володимир Зеленски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img