Реклама

https://www.gerb.bg/bg

NYT: Част от предоставеното от САЩ на Украйна оръжие може да е закупено и от България

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

В Полша, близо до Украинската граница от транспортен самолет C-17 на ВВС се разтоварват кутии с муниции, пише в репортаж на „Ню Йорк Таймс“.

Някои от палетите със зелени кутии са произведени в Америка оръжия, докато са различни боеприпаси, произведени в Източна Европа.

Пентагонът набавя голяма част от произведеното в Америка оръжия, което изпраща в Киев, от собствените си запаси. Американското военно министерство разчита на американските подизпълнители на отбрана да обиколят източноевропейските фабрики за боеприпаси, за да намерят новоизработени оръжия, проектирани от бившия противник на Съединените щати, Съветския съюз, да изпълни обещанията на президента Байдън за увеличаване на военната помощ за Украйна, пише изданието.

Украйна все още използва много оръжия, общи за руската армия, като съвременните автомати Калашников. И докато молбите на Украйна за по-сложно въоръжение – като противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger – са получили широко внимание, военните на страната имат належащи нужди от широк спектър от боеприпаси, включително десетки милиони патрони за оръжия от съветската ера, които не са на ръба, но са основен продукт на украинската армия.

Пентагонът нарича такива оръжия, включително ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и щурмови пушки, „нестандартни боеприпаси“ — като се има предвид, че боеприпасите са несъвместими с тези, използвани от Съединените щати и много съюзни държави, които обикновено са известни като НАТО- стандартни боеприпаси.

И след атаките на 11 септември Пентагонът купува големи количества подобни оръжия чрез различни американски отбранителни фирми, за да доставя армии на клиенти в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни, които все още разчитат на оръжия, проектирани от Съветския съюз.

Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има около 60 служители и е изградила оживен бизнес, работейки със фабрики в Румъния, Босна, Сърбия, Словакия, Чехия и България.

Тези страни осигуряват около 90% от нестандартните боеприпаси, закупени от Пентагона, според Матю Херинг, собственик на компанията, въпреки че неговата фирма осигурява само част от общите поръчки на Пентагона.

Програмата за нестандартни боеприпаси на Пентагона е създадена в пряк отговор на разследване на The New York Times през 2008 г., което разкрива незаконни продажби на китайско оръжие на американската армия в Афганистан, което стана обект на филма от 2016 г. „War Dogs“.

Според г-н Херинг след този скандал Пентагонът сключва договори с големи отбранителни фирми за предоставяне на нестандартни боеприпаси за Афганистан и по-късно позволява на малки компании като него да предлагат оферти за същите видове услуги.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПП-ДБ: Причината за новите избори е Делян Пеевски

"Решението да отидем на нови избори, беше на Делян...

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

ЕЦТП обвинява МРРБ за снижени критерии за пътната маркировка в полза на частни фирми

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва в свое...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img