Нямало преговори за спиране на Скопие към ЕС

Views 1541
0 0
Снимка/източник: EPA/БГНЕС

България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, защото такива преговори изобщо няма. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на външните работи и дипломат Милен Керемедчиев. Думите му са по повод факта, че страната ни не подкрепя преговорната рамка на Скопие за присъединяване към ЕС.

Той посочи, че в момента в Евросъюза се преговаря за вземане на решение за започване на разговори за еврочленство на С. Македония и Албания.

Според него бъдещето на двете страни като европейски членове е много далеч във времето и ще има още много препятствия, които трябва да минат.

По думи на Керемедчиев позицията на България „се истеризира“ по политически причини в Северна Македония.

Той заяви, че ВМРО-ДПМНЕ оказват огромен натиск на македонското правителство и премиерът Зоран Заев е започнал да се поддава, използвайки риторика, която е по-близка до общото настроение в страната му.

Според Керемедчиев е обясним натискът над страната ни от Германия, която е председател на Съвета на ЕС до края на годината.

Той посочи, че Германия и канцлера Ангела Меркел изживяват своята лебедова песен, тъй като след 9 месеца ще има нов председател на християндемократите на мястото на Меркел, както и нов канцлер.

Керемедчиев подчерта, че всички кандидати за нейния пост са много по-крайни и не толкова дипломатични в своето отношение към разширяването на ЕС.

Германия и Меркел искат това председателство да бъде запомнено с пробив в много политически отношения – дали отпушването на решението за Спасителния фонд и за бюджета на ЕС, дали за разширяването на ЕС към Балканите. Натискът идва и по вътрешнополитическа линия по отношение на германската политика, коментира бившият зам. външен министър.

По негови думи България допуска две основни грешки.

Той посочи, че артикулираме неясно причините си за решението за непродължаване на преговорите, защото няма вето.

Керемедчиев посочи, че комуникацията с европейските институции върви много трудно, тъй като македонските власти много по-умело от нас изказват своята позиция.

Втората грешка по негови думи е, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е оставен да се изказва „доста своеволно в медиите и не допринася за смекчаване на тона, поне от страна на България„.

Керемедчиев определи изказванията на силовия ни министър като високомерни и пренебрежителни към Скопие, поради което нагнетяват напрежението.

Той бе категоричен, че тези две грешки трябва да се отстранят, за да има България диалог със Северна Македония.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Путин нареди суров отговор на нарушаването правата на руските журналисти в чужбина

Президентът на Русия Владимир Путин настоя, че Москва трябва да демонстрира твърд отговор, когато правата на руски журналисти са нарушавани от чужди страни. Той отбеляза, че някои страни определят Русия като „геополитически враг“ в официални документи и оказват натиск върху руските журналисти. Въпреки пропагандата си за „свободата на словото“, те […]