Нямало индикации за спиране на еврофондовете заради санкциите на САЩ

Views 10912
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Ние сме може би първата държава в ЕС, която започна да прилага решение по закона „Магнитски“. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.

По негови думи сме защитили да защитим държавните предприятия, за да не се допускат отношения с лицата, посочени в списъка със санкции на САЩ.

По негови думи засега няма индикации за спиране на еврофондове за България заради санкциите на САЩ срещу български физически и юридически лица.

Всичко, което прави правителството, е прозрачно и професионално, няма лица и фирми (под санкции – бел.ред.), които да са в близък контакт с правителството, подчерта Донев.

Той заяви, че извършените одити и оценки на независими одитори са установили, че няма сериозни нарушения в Министерството на труда и социалната политика.

Относно програмата за 2,5 милиарда лева за подкрепа на бизнеса чрез кредити през търговските банки министърът поясни, че това е използване на свободен ресурс в търговските банки, като държавата става гарант за тези кредити.

Той посочи, че новите мерки все още са в проектен етап и за всяка от тях ще бъде необходима нотификация от държавата пред ЕК.

По думи на Донев това ще са мерки, които да подпомогнат бизнеса и заетостта през есенния сезон.

Според него, за да бъдат ефективни мерките, те трябва да бъдат разработени в няколко варианта, в зависимост от конкретната ситуация на развитие на пандемията.

Донев заяви, че досегашните мерки, прилагани от началото на пандемията, дават добър резултат по отношение на запазването на заетостта.

По негови думи към днешна дата безработицата в страната е на ниско ниво и сме се върнали на нива от преди COVID пандемията.

Миниситърът заяви, че е проблемно намирането на пари за добавката от 50 лева на пенсиите.

Той обясни, че тези пари не са планирани като разход в бюджета на ДОО, но увери, че служебното правителство ще спази ангажимента си да дава добавката към пенсиите до края на мандата си.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петър Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ГЕРБ е първият отнесен от "Магнитските бури", убедена Татяна Дончева

Вторият отнесен бил политическият проект на Божков