Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Няма пряка опасност от въвличане на България във военен конфликт, увери военният министър

Към момента няма пряка опасност от въвличане на България във военен конфликт, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след заседание с колегите си от НАТО в Брюксел.

На въпрос на кореспондента на националното радио дали включването на страната ни в инициативата „Щит на европейското небе“ не е признание за уязвимост, след като страната ни беше спомената от разследването в Русия във връзка с взрива на Кримския мост, Стоянов отговори: „Не бих свързал по този начин нещата. Това е една обща идея, както знаете, България разполага със стари съветски системи за противовъздушна отбрана, говорим за единна система под единно ръководство, която да може да реагира във всеки един момент. Откъде ще дойде заплахата? Може да дойде отвсякъде.“

По думите му имаме спешна необходимост от включване в единна система, при противовъздушните средства, с които разполагаме. „Нашите средства не са актуализирани и не всички разполагат със системата „свой-чужд“, посочи Стоянов.

14 страни членки на НАТО, сред които и България, подписаха днес декларация за включване в съвместния проект „Щит на европейското небе„, с който се цели подобряване на противовъздушната отбрана на Европа. В инициативата се включват Германия, Великобритания, Нидерландия, Белгия, Норвегия, Финландия, Литва и Латвия, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния и Словения.

На церемония по обявяването на инициативата в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт заяви: „Това е общ подход към нашата съвместна отговорност да осигурим безопасността на континента. Правим го, впрягайки заедно ресурсите си, за да постигнем политическа, финансова и технологична синергия. Така ще запълним празнината в полето на европейската противовъздушна отбрана. Най-важното е, че така всички можем да спестим при поръчката, при оперативните разходи също. всички печелим При всички случаи. първите конкретни стъпки ще бъдат направени много скоро, на дневен ред е съвместната покупка на ракети „Пейтриът“ също и на модерните системи ИРИС-Т.“

Освен американските „Пейтриът“ и германските ИРИС-Т, съюзниците допускат съвместна покупка и на израелско-американски системи „Ароу 3“ с хиперзвукови боеприпаси, предназначени за сваляне на балистични ракети. И трите вида установки са с наземно базиране.

От Министерството на отбраната разпространиха и официално съобщение за участието на Димитър Стоянов в редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел. Той благодари на Италия като рамкова държава на многонационалната бойна група, развърната в България, както и на останалите страни, които вече са предоставили принос – САЩ, Република Северна Македония, Черна гора, Турция, Албания и Гърция.

В контекста на войната в Украйна, решенията и действията на съюзниците от Алианса трябва да бъдат бързи и базирани на договореното на срещата на върха в Мадрид„, заяви Стоянов.

По време на форума е проведена работна вечеря с участието на министъра на отбраната на Украйна, посветена на усилията за спиране на руската агресия и подкрепата за Украйна. Обсъдено е координиране на дейностите по изпълнение на проектите по Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна, който се очертава като основен механизъм на Алианса за оказване на всестранна отбранителна подкрепа за Украйна.

По думите на Димитър Стоянов, сме обезпокоени от изострянето на конфликта. Той осъди заплахите на Москва за използване на ядрено оръжие. Военният ни министър акцентира върху принципа на НАТО за солидарност, необходимостта от засилване на устойчивостта срещу руските хибридни дейности, включително дезинформация, кибер атаки, както и срещу използването на енергийните доставки като „оръжие“. Той подчерта значимостта на Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна. „Като водеща страна по Доверителния фонд на НАТО за медицинска рехабилитация на украински военнослужещи, ние продължаваме и сме готови да изпълняваме тази роля„, посочи Стоянов.

С участието на министрите на отбраната на Финландия и Швеция, с дискутирани възпиращият и отбранителен потенциал на Алианса и последиците от войната за европейската и трансатлантическа сигурност. Обсъдени са и напредъкът по изпълнението на новия модел на силите на НАТО, който ще укрепи и модернизира структурата на военния потенциал на Алианса, както и бъдещите политически указания за целите и приоритетите на следващия цикъл по отбранително планиране.

На заседание в края на форума са обсъдени мисиите и операциите на НАТО. „Ангажиментът на НАТО и ЕС в Западните Балкани е стратегически фактор за сигурната среда, политически напредък и икономическо развитие“, смята Стоянов. Той декларира, че България ще запази приноса си към операциите в Косово и Босна и Херцеговина. По думите му страната ни отчита значението на мисията на НАТО в Ирак и постигнатото до момента ниво на подпомагане на институциите за сигурност в страната.

Преди срещата, на 12 октомври Стоянов участва в инициираната от САЩ среща на Контактната група за Украйна (UDCG), чиято основна цел е изграждане на по-системен подход в координиране на предоставяната помощ на Украйна. Той се включи в деветата неформална среща на страните, участващи в инициативата „Концепция за рамкова държава“, ръководена от Германия. Одобрен е шести доклад за напредъка по реализирането на концепцията.

Утре Димитър Стоянов ще участва в среща на министрите на отбраната във формат „Букурещ -9“ (Б-9), на която е поканен и секретарят по отбрана на САЩ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски осъди атаката на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката...

Главчев следи ескалацията, няма нужда от Съвет по сигурност

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това...

Борисов: ГЕРБ повече не носи отговорност за това правителство, а Радев (ВИДЕО)

Нека Стефан Димитров да остане на поста служебен вътрешен...

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

Китай призовава към спокойствие в Близкия изток (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y В изявление Външното министерство на Китай заяви, че е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img