Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Няма нито едно наше нарушение по договора с „Газпром“ и имаме документи за това

Снимка: архив БГНЕС

„Булгаргаз“ няма нито едно нарушение по договора за доставка на природен газ от Русия. Спирането на подаването на газ от „Газпром“ е тест, доколко Европа ще остане единна и РФ използва социални оръжия за увеличаване на напрежението. И това е нормално да стане при изчезване на 90% от микса, който формира цената на газа у нас и то за 24 часа. В студиото на Нова телевизия енергийният министър Александър Николов обаче бе категоричен, че „Булгаргаз“ ще остане докрай лоялен и коректен партньор, който се опира единствено на търговски принципи. Така той потвърди и че България няма намерение да спира или отклонява от транзита на руски газ към Сърбия и Унгария от „Балкански поток“. Технически имаме възможност да го направим, но „не бива да създаваме какъвто и прецедент и да разваляме репутацията си на лоялен и коректен търговски партньор„, заяви Николов.

На въпрос защо не сме платили, Николов заяви, че реално „Булгаргаз“ е извършила плащането за април месец, но парите са били върнати – без обосновка. Българската компания е изпълнила реално и към днешна дата всичките си задължения по договора.

Но трябва да запазим контрол върху средствата и договорите на „Булгаргаз“ – нещо, което руската страна не гарантира, дори и с механизма, който е представила. Получили сме писмо, като Николов предполага, че същото писмо е получила и Полша. Схемата за плащания, която се предлага не дава яснота и поставя редица рискове пред страната – от потенциални загуби от бъдещи ползи, включително и при явяване на арбитраж, през неясноти при превалутирането, включително и на какъв курс, като няма и гаранции за страните и парите. Ние губим контрол върху средствата, посочи Николов, като обясни и че в самото писмо няма правна обосновка.

На въпрос затворена страница ли са отношенията с „Газпром“, Александър Николов заяви, че доставките от руския монополист зависят единствено и само от него, България не нарушава нито една клауза по договора си, ще продължи да има само и единствено търговска позиция – „отказваме да използваме тези отношения политически и да влизаме в икономическа война“.

Нужно е и да си отговорим на въпроса „искаме ли да зависим от такъв партньор, какъвто се проявява в момента „Газпром“. Какво се прави в момента, за да се предотврати енергийна криза, а от там и сериозна инфлация у нас – Николов увери, че се прави всичко възможно да увеличим доставките на азерски газ, включително и по дългосрочния договор, по интерконектора в Гърция се работи по план и няма доклади за забавяне, очаква се той да е готов през юни месец, на 4 май ще се види какво ще е точно предложението на „Булгаргаз“ към КЕВР за цената, търсят се алтернативни източници.

На въпрос за критиката на президента Румен Радев, че е цинично в най-бедната страна в Европа да се казва, че газ ще има, но той ще е по-скъп, Николов заяви, че смята, че е цинично да се сравнява цената на природния газ с цената на човешкия живот. И заяви отново, че на национално ниво трябва наистина да си отговорим на въпроса дали искаме да сме зависими от такъв партньор като „Газпром“.

За ултимативно заявените искания от страна на вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова след срещата й с бизнеса, Николов заяви, че ще се справят сметки от страна и на Министерство на финансите, а с бизнеса ще има и допълнителни разговори.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Пациентът Нолън Арбо, който беше парализиран под рамото след...

Ръстът на заплатите в СОС – справедливо разпределение на средствата, за Ваня Григорова (ВИДЕО)

Според нея трябва да се инвестира в условия на труд и възнаграждения, особено в дефицитните професии

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

Трима въоръжени атакуваха полицейско управление в Ереван

Въоръжени мъже са нахлули в полицейско управление в квартал...

Повторното явяване на матура да бъде платено, предлагат от МОН

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да...

Полша обясни защо не е свалила руската ракета

Говорителят на Оперативното командване на полските въоръжени сили Яцек...

Въпрос за деменцията на Байдън ядоса говорител на Белия дом

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер рязко прекъсна интервю във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img