Няма нито едно наше нарушение по договора с „Газпром“ и имаме документи за това

Views 48783
0 0
Снимка: архив БГНЕС

„Булгаргаз“ няма нито едно нарушение по договора за доставка на природен газ от Русия. Спирането на подаването на газ от „Газпром“ е тест, доколко Европа ще остане единна и РФ използва социални оръжия за увеличаване на напрежението. И това е нормално да стане при изчезване на 90% от микса, който формира цената на газа у нас и то за 24 часа. В студиото на Нова телевизия енергийният министър Александър Николов обаче бе категоричен, че „Булгаргаз“ ще остане докрай лоялен и коректен партньор, който се опира единствено на търговски принципи. Така той потвърди и че България няма намерение да спира или отклонява от транзита на руски газ към Сърбия и Унгария от „Балкански поток“. Технически имаме възможност да го направим, но „не бива да създаваме какъвто и прецедент и да разваляме репутацията си на лоялен и коректен търговски партньор„, заяви Николов.

На въпрос защо не сме платили, Николов заяви, че реално „Булгаргаз“ е извършила плащането за април месец, но парите са били върнати – без обосновка. Българската компания е изпълнила реално и към днешна дата всичките си задължения по договора.

Но трябва да запазим контрол върху средствата и договорите на „Булгаргаз“ – нещо, което руската страна не гарантира, дори и с механизма, който е представила. Получили сме писмо, като Николов предполага, че същото писмо е получила и Полша. Схемата за плащания, която се предлага не дава яснота и поставя редица рискове пред страната – от потенциални загуби от бъдещи ползи, включително и при явяване на арбитраж, през неясноти при превалутирането, включително и на какъв курс, като няма и гаранции за страните и парите. Ние губим контрол върху средствата, посочи Николов, като обясни и че в самото писмо няма правна обосновка.

На въпрос затворена страница ли са отношенията с „Газпром“, Александър Николов заяви, че доставките от руския монополист зависят единствено и само от него, България не нарушава нито една клауза по договора си, ще продължи да има само и единствено търговска позиция – „отказваме да използваме тези отношения политически и да влизаме в икономическа война“.

Нужно е и да си отговорим на въпроса „искаме ли да зависим от такъв партньор, какъвто се проявява в момента „Газпром“. Какво се прави в момента, за да се предотврати енергийна криза, а от там и сериозна инфлация у нас – Николов увери, че се прави всичко възможно да увеличим доставките на азерски газ, включително и по дългосрочния договор, по интерконектора в Гърция се работи по план и няма доклади за забавяне, очаква се той да е готов през юни месец, на 4 май ще се види какво ще е точно предложението на „Булгаргаз“ към КЕВР за цената, търсят се алтернативни източници.

На въпрос за критиката на президента Румен Радев, че е цинично в най-бедната страна в Европа да се казва, че газ ще има, но той ще е по-скъп, Николов заяви, че смята, че е цинично да се сравнява цената на природния газ с цената на човешкия живот. И заяви отново, че на национално ниво трябва наистина да си отговорим на въпроса дали искаме да сме зависими от такъв партньор като „Газпром“.

За ултимативно заявените искания от страна на вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова след срещата й с бизнеса, Николов заяви, че ще се справят сметки от страна и на Министерство на финансите, а с бизнеса ще има и допълнителни разговори.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петя Димитрова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

"Български възход" - името на операцията на Стефан Янев към властта

Политическият проект на бившият министър на отбраната Стефан Янев вече е факт. Партията ще носи името „Български възход“. Това обяви самият Янев с публикация в социалните мрежи. За никого не е тайна, че страната ни се намира в дълбока криза. Криза, която намира своите проявления във всяка една сфера от […]