Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Няма натиск за третата доза, уверява Стойчо Кацаров

Снимка: архив Димитър Кьосемарлиев

Няма оказван натиск за разрешаването на третата доза на ваксинация срещу COVID-19. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред БНТ за разрешената трета доза.

По думите му смисълът на третата доза е да подобри имунната защита на хората и се препоръчва на хора със сериозни заболявания и възрастните. Препоръката на експертите за третата доза е тя да е РНК ваксина. Кацаров не изключва възможността да има и нерегламентирано поставяне на третата доза.

Той посочи, че третата доза няма да повиши броя на ваксиниралите се в страната. Ваксини са осигурени, има достатъчно ваксини за всички. Цялата организация, която е необходима за поставянето на ваксини е създадена и остава да се убедят хората, че трябва да се ваксинират, подчерта Кацаров, като отново призова хората да се ваксинират.

Над 95% от пациентите в болниците са неваксинирани, 96-97% от починалите също са неваксинирани. Ваксината ни предпазва от това да не боледуваме тежко и да не умрем, изтъкна Кацаров.

Кацаров отрече всякакви информации, че ваксините предизвикват нежелани реакции. Случаите на тежки усложнения са изключително редки, увери служебният здравен министър, според когото хората трябва да изберат на какво да заложат – на живота си или на смъртта. „Какво друго трябва да се случи в семействата, за да се ваксинират? Да дам ваучер ли да се ваксинираш, при положение, че имаш починал човек в семейството? Това не е ли достатъчна причина да се ваксинираш, при положение, че си видял толкова много„, недоумява Стойчо Кацаров.

Той е привърженик на доброволната ваксинация, но може да се наложи в старческите домове да се повишат мерките.

На Кацаров много му се иска да отмени всички мерки. Ако възрастните хора над 60-години се ваксинират, той веднага ще отмени всички мерки. Настоящият вариант на вируса протича по-леко при децата, отколкото при възрастните хора.

МЗ заедно с МОН ще направят всичко възможно присъственото обучение да остане до края на годината, освен ако не навлезем в тъмночервената зона. „Всичко зависи от всички нас. Ако спазваме стриктно ограничителните мерки и се ваксинираме масово, присъственото обучение ще си остане присъствено за всички деца„, обясни Кацаров.

Той не знае дали заведенията работят цяла нощ и няма преки впечатления, но това, което получава като информация е, че се извършват съвместни проверки на контролните органи с МВР. Налагат се глоби, а там, където има тежки нарушения, бива сигнализирана и прокуратурата. Дори най-добрият контрол няма да бъде успешен, ако самите хора отказват да участват, посочи Кацаров.

Не е нужно да се гоним и да се преследваме, ние не правим нещата за удоволствие, а го правим, защото болниците се пълнят, интензивните отделения се пълнят. Кацаров няма да позволи да се стигне до ситуацията, в която линейки да обикалят от болница в болница да търсят легла. Най-доброто лекарство е ваксинацията. Ако се ваксинираме масово можем да бъде както в Израел, Норвегия и Дания като премахнем всички ограничителни мерки, подчерта Кацаров.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

Главчев няма план „Б“ за Външно

След като Даниел Митов се отказа

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Билетът за влак скача с 20%

Увеличават се цените на билетите за пътуване с влак,...

Италия призова Иран да „проявява здържаност“ в Близкия изток

Италианският външен министър Антонио Таяни в петък призова Иран да...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Стрелба и нападения с нож в мол в Сидни (ВИДЕО)

Нападател, който наръга смъртоносно с нож петима души в...

Защо Русия не иска война между Израел и Иран

При израелски въздушен удар срещу иранско посолство в Сирия...

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img