Няма да има злоупотреба с трансплантациите, уверява Кацаров

Променени са правилата

Прочитания 9299
0 0

Няма риск и опасност да бъде злоупотребено с органи за трансплантации, променени са правилата и такова нещо повече няма да се случва.

В това увери служебният здравен министър Стойчо Кацаров във връзка с Деня на донорството пред НДК, където бяха засадени рози в подкрепа и признателност на донорите, чиито органи са спасили човешки живот.

По думите му по-важното е да се направи така, че да има много повече трансплантации, отколкото сега. Променени са правилата, така че никога повече в страната ни да не бъдат извършвани криминални трансплантации, увери Кацаров.

Вече не е възможно властта да използва позициите си да прережда хора в листите на чакащи за трансплантации. Това са неща, които повече няма да се случват в страната, категоричен бе министърът.

Той увери, че е направен анализ за ниския брой трансплантации в страната. За последните 10 години средно между 10-20 трупни донора годишно се използват и се извършват трансплантации. Проблемът не изисква промяна в закона, а проблемът за ниския брой трансплантации не е в нежеланието на хората да се съгласят органите на близките им да бъдат използвани. Големите проблеми са в организацията на самата дейност в лечебните заведения, които имат издадено разрешение, свързано с донорството на органи. Предприети са мерки и ако си свършим добре работата, в следващите години броят на трансплантациите може да се удвои и да се утрои, изтъкна Кацаров.

Все още не е подписан договор с чужд трансплантационен център, но се работи в тази посока. Български граждани и сега могат да бъдат трансплантирани в чужбина.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Йоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Камиони и автобуси под прицел при нова акция на КАТ

До 3000 лв. глоба грози нарушителите