Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Няма да има временна комисия, която да разследва машинното гласуване (ОБНОВЕНА)

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

Депутатите отказаха да създадат Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно машинното гласуване на изборите на 14 ноември 2021 г. Гласуваха два пъти – след втория път резултатът бе „за“ 100, против 93, въздържали се 39. Предложението бе на „Възраждане“. Искането бе за проверка на изборните резултати, проверка на машините, използвани на вота, както и имало ли е случаи на избиратели, които са искали да гласуват повторно, да се назначи експертиза на вещи лица, искания на специалисти по общини да изискат обяснение от членове на изборни комисии и други изборни лица. Предложението бе срокът на работа да е 3 месеца, да има председател и по трима представители от всяка ПГ – за зам.-председатели. Според вносителите стотици са секциите, които могат да се проверят, но ще се проверят разумните.

Филип Попов от БСП контрира, че въпросът ще бъде разглеждан в НС от правна комисия.

А Радослав Чолаков от ГЕРБ подкрепи създаването на временна комисия, тъй като машинното гласуване предизвикало сериозен стрес в обществото и се изнасяли факти за несъответствия, а НС като висш орган няма как да не вземе отношение.

Антоанета Цонева от ДБ видя „димна завеса над слона в стаята„. ЦИК е тежко обременена от политически зависимости, мога да изброявам решения… „Не да се преброи изборният резултат от два избирателни района, а да се започне разговор за реформиране на изборната администрация„, поиска тя.

Георги Ганев от ДБ излезе с машина на трибуната и бе категоричен, че в нея няма грешка. Бе обвинен обаче, че мисли, че е кафе машина.

Атанас Славов, също от ДБ, посочи масовото гласуване в Турция и участието на правителствени представители там, което било проблем, който заслужава проучване. Проучване не заслужават машините, защото проблем там нямало.

Имаше реплика от Станислав Анастасов, който поиска, ако има доклад, Атанас Славов да го даде, всичко друго било свободни интерпретации с цел да се оправдае едно или друго предложение.

Крум Зарков от БСП смята, че трябва да се запознае с резултатите от изборите и от временна комисия няма нужда. На последните избори се видяла целенасочена, много мощна кампания, в която се говорили врели-некипели, че нещо не е наред и поиска да се обсъди в правна комисия, където ще се види, че не е имало проблем с машините или и да има такъв, той е бил несравнимо по-малък отколкото с бюлетините.

Уверявам ви, че инициативата ще забави процеса, вместо да го ускори, три месеца за такава комисия не са необходими, БСП и аз няма да се противопоставяме„, каза обаче той.

Настимир Ананиев от ВОЛТ добави, че „ако нямало машини, „Възраждане“ нямало да са в парламента, тъй като машинното гласуване намалило драстично резултата на ГЕРБ – със 195 000 и 50 000 гласа на двата избора. Проблемът не е в машинното гласуване, а в Бойко Рашков (вътрешен министър), който „Възраждане“ подкрепят и който натиснал купения и корпоративен вот – 87 000 недействителни гласове, а в машинно гласуване – само 9000 гласа„, каза той.

Йордан Цонев обяви, че ДПС ще подкрепи временната комисия, защото определени факти и обстоятелства, особено свързани с Изборния процес, са положително явление. „Най-важната цел е да има доверие в резултатите от изборния процес, изборите са фундаментът на демокрацията. ДПС не се е противопоставяло на машинния вот, а предложението за него идва именно от тях„, посочи той.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

Русия се похвали, че е превзела село Богдановка в Донецк

На този етап украинските военни не коментират

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img