Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Няма да има комисия за това дали МВР на Рашков подредило Народното събрание (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

След над двучасови дебати в Народно събрание депутатите отхвърлиха искането да се създаде временна комисия, която да разгледа действията на МВР и вътрешния министър Бойко Рашков по време на предизборната кампания за 46-ти парламент.

Законотворците гласуваха с „82“ гласа „За“ „против“ 69 и „въздържали се“ 64.

Проектът на решение за създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства бе внесен от ГЕРБ.

По време на дебатите за временната комисия Хамид Хамид от ДПС заяви, че ще подкрепи създаването ѝ, настоя обаче нейният обхват да бъде разширен.

ДПС са последователни по темата. Под маската на борбата с купения и корпоративния вот се извърши неправомерна намеса в изборния процес, каза и депутатът Йордан Цонев. Той заяви, че ДПС настоява всеки един случай да бъде разгледан в парламента, като напомни позицията на партията, изказана и при президента Румен Радев.

„Ако ще разграждаме модела, да го разграждаме с демократични средства. Ако ще сме последователни, да го направим или ако не – ще ги говорим за лицемерие. Не може да се говори за възстановяване демокрация с недемократични средства. Не може да се възстановява справедливост с несправедливост. Четете дебелата книга„, призова Цонев депутатите.

ДПС са посочвали намесата на държавните органи за производство на изборен резултат на съответните управляващи, напомни и Мустафа Карадайъ.

ДПС са призвани да отстояват демокрацията независимо срещу кого и как ще се изправят. Независимо дали ще се приеме такава комисия, ние сме заявили и ще използваме всички парламентарни средства за изясняването на всеки един конкретен случай в изборите – репресиите, тормозът върху партийния апарат и активисти, подчерта Карадайъ.

От ГЕРБ се съгласиха с предложението на ДПС. Депутатът Маноил Манев заяви, 46-то Народно събрание е било избрано в ситуация на недопустим и неочакван натиск от МВР, а натискът след сформирането на парламента се превърнал в платформа за самохвалство от МВР министерството. Манев посочи, че дори и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков казал на официална пресконференция „ние подредихме това Народно събрание„.

Изчегъртването, атаките срещу симпатизанти, участващи в предизборната кампания на една партия или на две партии, на един човек е нещо, което случило се веднъж, но е подминато, задължително ще се повтори за други партии, симпатизанти и граждани, изтъкна Манев.

Време е да приключим с плакатните изказвания на министъра на вътрешните работи и да покажем на хората, че всеки има правото да има своите политически пристрастия, да участва в политическите процеси и това му конституционно право е гарантирано от правилата на играта, обърна се Манев към всички парламентарни групи в Народното събрание.

Когато МВР започне да прави избори, когато министърът на вътрешните работи започне да се хвали, че е направил изборите, повярвайте ми, негов пратеник може да почука на всяка врата на всеки български гражданин, когато сте от другата страна на неговата палка„, коментира депутатът.

Нека в една такава комисия да се съберат всички документи и протоколи, които са разпечатвани незаконно само от едната им страна, настоя Манев.

Той не вижда в пленарната зала кой би се притеснил да излезе истината наяве. Маноил Манев призова колегите си да подкрепят създаването на временната комисия. Къде ви е гаранцията, че утре няма да се харесате на някой вътрешен министър, а, запита Манев.

Отговорът на БСП не закъсня. БСП няма да подкрепи създаването на такава комисия, категоричен бе Борислав Гуцанов и обясни, че подаването на топката между ГЕРБ и ДПС нямало да мине.

Георги Свиленски представи „истината“ за свършеното от служебния вътрешен министър Бойко Рашков по време на предизборната кампания за 46-о Народно събрание. Той даде пример със загубени близо 2 000 гласа в полза на ГЕРБ от столичния квартал „Христо Ботев“.

Ако не направим такава комисия, явлението остава – било то срещу вас, било срещу други, било срещу нас, предупреди Манев още веднъж депутатите. Той запита дали в квартал „Христо Ботев“ не е ходила поп-фолк певицата Софи Маринова да прави агитация за друга партия? Времето и политиката напук свърши, подчерта депутатът.

Отношение по темата взе и депутатът от ИСБНИ адвокат Николай Хаджигенов, който също заяви, че гнусната колаборация между ГЕРБ и ДПС за създаването на временна комисия е неприемлива. Ние сме тук, за да няма ГЕРБ повече, закани се Хаджигенов.

Ефектът „Бойко Рашков“ показа как изглежда правоприлагането, което не е репресия. Репресия е, когато бият български граждани и когато подслушват политици, по мнението на Хаджигенов.

Депутатът от ИТН Тошко Йорданов заяви, че ако има кабинет ще има ревизия на горските стопанства в регионите на Кърджалийско и заяви, че партията му разполага с доказателства за тормоз от страна на активисти на ДПС през горските стопанства.

Горските са функция на ДПС в тези райони и тормозят хората на най-ниско битово ниво. Ако има кабинет, ще има сериозна ревизия на горските в тези региони“, посочи още Йорданов.

„Демократична България“ също коментира темата. Христо Иванов запита защо трябва да се създават толкова много комисии в парламента, които да дублират работата на прокуратурата. Хайде като говорим за лицемерие, да реформираме прокуратурата и да не превръщаме Народното събрание в държавен контрол, настоя Иванов.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Радан Кънев не очаква криза около назначаването на служебния кабинет

Промените в Конституцията не могат да доведат до проблем....

Фалшиви сигнали за взривни устройства дойдоха от адреси извън ЕС

Днес постъпиха злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище...

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

БАБХ установи огнище на Инфлуенца А по птиците в с. Цалапица

В птицефермата са отглеждани около 86 000 птици

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Руска крилата ракета, изстреляна срещу Лвов в Западна Украйна,...

Милен Керемедчиев: Нивото на безопасност в Москва е шокиращо ниско (ВИДЕО)

Според него руските служби са се оказали неподготвени

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Държавният секретар Антъни Блинкън в понеделник повтори позицията на...

МВФ окончателно одобри 880 млн. долара за Украйна

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри в...

Ало измамници ужилиха пенсионери от Благоевград с 10 000 лв.

Възрастна двойка от Благоевград стана жертва на телефонни измамници. Мошениците...

Мним полицай обра жена от Свищов

Той задигнал 400 лева от дома й

Фалшиви сигнали за взривни устройства дойдоха от адреси извън ЕС

Днес постъпиха злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img