Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нужна е актуализация на бюджета за подпомагане на бизнеса, според ССИ

Наложително е подкрепата за бизнеса за запазване на съществуващата заетост на работници или служители чрез осигуряване на финансов ресурс на работодатели от засегнатите сектори и икономически дейности вследствие на пандемията от COVID-19 да продължи до края на 2021 г. и с хоризонт за 2022 г. Това заявиха експертите от работодателската организация Съюз за стопанска инициатива (ССИ).

От ССИ уточняват, че за много предприятия и за цели отрасли възстановяването от кризата все още не е започнало или върви с бавни темпове – около 31 % от анкетираните в края на м. юни и началото на м. юли 2021 г. членове на организацията, макар да съобщават за началото на възстановителните процеси, все още не са достигнали нивата отпреди кризата, а при 15 % не е започнало още възстановяване.

За други сектори възстановяването върви бързо, а част от предприятията дори са надхвърлили нивата от 2019 г. Това създава дисбаланс на пазара, прави кризата асиметрична, което е изключително неблагоприятен сценарий. Затова трябва да се осигури адекватна подкрепа за реално засегнатите от кризата, които все още изпитват затруднения и не са се възстановили. Те отдавна са предупреждавали, че по отношение на мерките за справяне с икономическата криза трябва да се работи с хоризонт, защото един от основните проблеми на бизнеса във връзка с кризата е липсата на предвидимост.

Според Виолина Накова, председател на ССИ, ако предвидената актуализация на държавния бюджет на България за 2021 г. чрез отделянето на допълнителни средства за справяне с неблагоприятното въздействие върху икономиката чрез програми за подпомагане на бизнеса и за осигуряване на заетост, не бъде осъществена, това ще доведе до затваряне на бизнеси и до увеличаване на безработицата в определени сектори.

Анализите на ефектите от прилаганите досега мерки за преодоляване на икономическите последици от кризата показват, че тези мерки дават резултати. В този смисъл подкрепа е ключова за сектори като градското хотелиерство, въздушните превози, товарните превози и други експортно ориентирани сектори, които са лесно податливи на колебанията на външните пазари.

Според експертите на организацията при икономическа криза е важно да се стимулира потреблението. Те подкрепят предвидените в актуализацията на бюджета допълнителни средства за прилагането на мерки и социална подкрепа на правоимащите лица и семейства, с оглед недопускане на социално напрежение при усложняване на епидемичната и оттам на икономическа обстановка в страната, включително за обезпечаване на нова целева мярка за компенсиране на ниския размер на дохода на най-уязвимата възрастова група пенсионери; за обезпечаване разходите за изплащане на месечна целева помощ при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка на семейства с деца до 14-годишна възраст за периода октомври-декември 2021 г.; за обезпечаване разходите за целеви помощи за отопление и за обезпечаване на разходи по механизма за личната помощ.

Предвид създалата се извънредна епидемична обстановка в страната в резултат на пандемията от COVID-19 и очакванията за скорошно развитие на четвъртата вълна, трябва да бъде предвиден и допълнителен финансов ресурс за осигуряване на мерките в областта на здравеопазването, свързани с преодоляването на пандемията, включително за осигуряване на подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на коронавируса, за поставяне на ваксини на здравно неосигурените лица, за закупуване на лекарства, отбелязват от ССИ.

Те обръщат внимание и на очаквания засилен миграционен натиск, който изисква промяна на бюджетните разчети. Това е един много сериозен проблем, за решаването на който трябва да се предприемат своевременни действия, защото отражението му върху обществото в условията на нова вълна от COVID-19 може да бъде изключително негативно и да катализира задълбочаване на икономическата криза.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон: Русия не може да опази рафинериите си от украинските дронове

На 17 март служител на украинското разузнаване съобщи, че...

Два танкера заседнаха в Червено море

Два танкера, натоварени с петрол и токсични отпадъци, са...

Радан Кънев: Нови избори могат да имат непредвидими последици

На път сме да извършим непростим политически грях с...

ЕК одобри приходите от замразените руски активи за Украйна

Ние продължаваме много ясно да стоим до Украйна, както...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img