Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нулева ставка за Covid стоки

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Цветомир Петров/

Депутатите приеха на второ четене измененията в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), които се отнасят до въвеждане в закона на изисквания от европейски директиви, отстраняване на констатирани несъответствия с правото на Европейския съюз (ЕС) и привеждане на ДДС законодателството в съответствие с решения на Съда на Европейския съюз.

В законопроекта са направени предложения за прецизиране на действащите от 1 юли 2021 г. режими за облагане на доставки на стоки и услуги, осъществени по електронен път към получатели, които са данъчно незадължени лица. За облагаеми доставки на стоки и услуги с място на изпълнение на територията на страната се прилага нулева ставка на данъка, когато получатели са Европейската комисия (ЕК), агенция или орган, създадени съгласно правото на Европейския съюз, когато ЕК или такава агенция или орган закупуват тези стоки или услуги при изпълнението на задачите, възложени им от правото на ЕС в отговор на пандемията от COVID-19. Не се прилага нулевата ставка на данъка, когато получените стоки и услуги от Европейската комисия или съответната агенция или орган се използват незабавно или на по-късна дата за последващи доставки срещу възнаграждение.

Когато условията за прилагане на нулева ставка престанат да се прилагат, Европейската комисия или съответната агенция или орган, получила доставка, за която е приложена нулева ставка, информира страната и доставката на тези стоки, или услуги подлежи на облагане с данък при условията, приложими към този момент. Облагаема доставка с нулева ставка е доставката на стоки или услуги до друга държава членка, предназначени за въоръжените сили на държава, която е страна по Северноатлантическия договор, различна от държавата членка по местоназначение, за ползване от тези въоръжени сили или от придружаващия ги цивилен персонал или за снабдяване на техните трапезарии или столови, когато силите участват в общите отбранителни дейности на Северноатлантическия договор.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

Международният валутен фонд (МВФ) в петък не успя да издаде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

Замърсяване на река Княжеска в София беше установено при проверка по сигнали

Установено е замърсяване на река Княжевска (Владайска - б.р.) в едноименния...

Медицински надзор гледа дали частна болница в Бургас точи Касата

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) започва извънредна проверка в...

ФБР разследва рухването на моста в Балтимор

ФБР започна федерално наказателно разследване на срутването на моста...

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img