Реклама

https://www.gerb.bg/bg

НС вдигна наказанията за онлайн сексуално насилие и киберпрестъпления

Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-високи наказания за онлайн сексуална експлоатация на деца и за киберпрестъпления. Със 110 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържали се“ депутатите приеха промените, които са по искания на Европейска директива.

Според ЕК при транспонирането на директивата, България не се е съобразила с изискуемия максимален праг за наказанието лишаване от свобода, който следва да бъде не по-малък от пет години.

Законопроектът предвижда актуализиране на действащата нормативна уредба на компютърните и компютърно свързаните престъпления, посочват вносителите. Сред предлаганите изменения се включва актуализиране на нормативната уредба за противодействие спрямо компютърно свързаните престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост.

Сред предлаганите изменения се включва и актуализиране на нормативната уредба за противодействие спрямо компютърно свързаните престъпления, свързани с интелектуалната и индустриалната собственост. В мотивите се посочва, че тези престъпления следва да се възприемат за деяния с висока степен на обществена опасност, не само предвид правата и интересите на отделния автор, които засягат, а и с нанасянето на финансови загуби в особено големи размери, което се отразява на приходите в държавния бюджет.

Срещу промените възрази депутатът от „Възраждане“ Петър Петров, като посочи, че не се решават основни проблеми на българите, свързани с престъпленията срещу личността и собствеността им. Според част от приетите на първо четене текстове лицата, които склоняват непълнолетни, да участват или наблюдават полови сношения, ще се наказват вместо с пет – с шест години лишаване от свобода.

Законопроектът е немотивиран, не извършва реална реформа в НК, а ефектът няма да е желан от страна на вносителите. Европейската директива не изпълнява целите и желанията, които искат българските граждани. Те искат борба с битовата престъпност и корупцията“, бяха неговите аргументи. Петров бе категоричен, че увеличението от 5 г. на 6 г. за насилие над деца няма да повлияе.

Благовест Кирилов от БСП попита кой ще обучава кадрите на МВР и съдебната система как може да бъде подготвена по-добре спрямо новите изисквания. И той смята, че и да се вдигнат годините за наказание при престъпленията, ако няма наказания – няма да има ефект.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вежди Рашидов към Борисов: Първи и повече компромиси – не (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=672nSYvSwe0 Не е драматично, че ще има нови предсрочни парламентарни...

Полша обясни защо не е свалила руската ракета

Говорителят на Оперативното командване на полските въоръжени сили Яцек...

Страните от ЕС разделени за зелената програма на блока

Унгария блокира важен екологичен законопроект

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Русия обяви превземането на още едно село край Авдеевка и жп гара

Руското министерство на отбраната твърди, че руските войски са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img